Ficus lyrata stekken

Het stekken van een ficus lyrata: zo doe je dat!

De ficus lyrata, ook wel de fiddle leaf fig genoemd, is een prachtige plant met grote, groene bladeren die zich uitstekend leent voor het stekken. Door het stekken van deze plant, kun je eenvoudig nieuwe planten maken en zo je verzameling uitbreiden. Maar hoe pak je dit precies aan? In deze blog lees je alles over het stekken van een ficus lyrata.

Welke ficus lyrata zijn het beste geschikt om te stekken?

Niet alle ficus lyrata zijn even geschikt om te stekken. Het beste kun je stekken van een moederplant die goed verzorgd is en gezonde, stevige bladeren heeft. Het is aan te raden om te stekken van de bovenste delen van de plant, omdat dit de stekken zijn die het meest ontwikkeld zijn. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de stekken minimaal drie tot vier bladeren hebben.

Hoe kun je een ficus lyrata stekken?

Het stekken van een ficus lyrata is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren:

– Bladstekken: haal een blad van de moederplant af en zorg dat er een klein stukje van de steel aan het blad blijft zitten. Stop het blad in vochtige potgrond en zet deze op een lichte plek.

– Kopstekken: Snijd een stukje van de stengel af van de moederplant (ongeveer 10 cm) en verwijder de onderste bladeren. Zet de stek in vochtige potgrond en zet deze op een lichte plek.

– Luchtlagen: Bindt een stukje mos om een tak van de ficus lyrata en zet deze vast met een touwtje. Maak het mos vochtig en na enkele weken zullen er wortels ontstaan. Snijd de tak af en plant deze in vochtige potgrond op een lichte plek.

Hoe verzorg je de stekken?

Het verzorgen van de stekken is cruciaal voor een succesvolle groei:

– Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

– Geef de stekken regelmatig water, maar niet teveel. Het is belangrijk dat de aarde niet te nat wordt.

– Wanneer de stekken beginnen te groeien, kun je ze voorzichtig verpotten naar een grotere pot met potgrond. Zorg dat de nieuwe pot niet te groot is, omdat de stekken dan lastiger water op kunnen nemen.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is de beste tijd om te stekken?

Stekken kan het beste in de lente of zomer, wanneer de plant in de groeifase zit.

2. Kun je stekken van een zieke ficus lyrata?

Het is af te raden om stekken van een zieke plant te maken. Hierdoor neem je het risico dat de ziekte zich verspreidt naar de nieuwe plant.

3. Hoe lang duurt het voordat de stekken nieuwe bladeren krijgen?

Dit verschilt per stek. Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot vier weken voordat er nieuwe bladeren groeien.

4. Kan ik stekjes cadeau geven?

Absoluut! Dit is een leuk en persoonlijk cadeau voor vrienden en familie. Zorg dat de stekjes goed zijn gegroeid voordat je deze cadeau geeft.

Het stekken van een ficus lyrata is een leuke en eenvoudige manier om je plantencollectie uit te breiden. Door de juiste stappen te volgen en de stekken goed te verzorgen, zul je zien dat deze binnen no time uitgroeien tot prachtige nieuwe planten. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: