Framboos stekken

Frambozen zijn heerlijk zoet en gezond. Daarnaast is het ook leuk om ze te kweken en te oogsten. Wist je dat het mogelijk is om frambozen te stekken? Op deze manier kun je een hele nieuwe plant kweken en dus meer frambozen oogsten. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je frambozen kunt stekken en welke methoden het meest effectief zijn.

Stap 1: Wanneer kun je het beste frambozen stekken?
Het beste moment om frambozen te stekken is in de winter. De plant is dan in rust en heeft geen energie nodig voor het produceren van vruchten.

Stap 2: Welke framboos kun je het beste stekken?
Het beste kun je een gezonde, jonge scheut kiezen. Deze scheut moet ongeveer 20 cm lang zijn. Daarnaast is het van belang dat er geen ziektes aanwezig zijn en dat de plant goed groeit.

Stap 3: Hoe kun je de framboos stekken?
Je kunt de framboos op verschillende manieren stekken. De meest gebruikte methoden zijn:

– Stengelstek: Snijd de scheut af en zorg dat er minstens één knop aanwezig is. Verwijder de bladeren onder de knop en plaats de stek in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plek en zorg dat de grond vochtig blijft.
– Wortelstek: Zoek naar een wortel met een knop. Snijd de wortel af en plaats deze in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plek en zorg dat de grond vochtig blijft.
– Afleggen: Buig een tak naar de grond en maak deze vast met een dunne stok of draad. Maak een inkeping net onder de knop en bedek dit met aarde. Na een paar weken zal er een wortel ontstaan op de plek van de inkeping. Wanneer dit gebeurt, kan de tak van de moederplant worden gescheiden en geplant worden.

Stap 4: Hoe verzorg je de frambozenstekken?
Zorg dat de stekken op een lichte plek staan, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet te nat. Na 2 tot 3 weken zullen er wortels ontstaan. Wanneer de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn, kunnen ze worden overgepot naar een grotere pot of in de volle grond worden geplant.

Veelgestelde vragen:

1. Moet ik alle bladeren van de scheut verwijderen?
Nee, alleen de bladeren onder de knop hoeven verwijderd te worden. De rest van de bladeren zorgen namelijk voor energie om de stek te laten groeien.

2. Kunnen alle soorten frambozen gestekt worden?
Ja, all soorten frambozen kunnen gestekt worden. Maar let wel op dat je kiest voor een gezonde plant zonder ziektes.

3. Hoe groot moet de pot zijn voor de stekken?
Een pot met een diameter van ongeveer 10 cm is groot genoeg voor één stek.

Nu je weet hoe je frambozen kunt stekken, kun je zonder problemen een hele nieuwe plant opkweken. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: