Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes kunnen een ware plaag zijn. Je hebt vast weleens een overrijpe banaan in de fruitmand liggen en niet veel later zitten er ontzettend veel fruitvliegjes omheen. Het is niet alleen viezig om te zien, maar ook onhygiënisch. Gelukkig kun je fruitvliegjes bestrijden en voorkomen dat ze zich verder verspreiden. In deze blog lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap 1: Verwijder het aangetaste fruit
De eerste stap om fruitvliegjes te bestrijden is het verwijderen van het aangetaste fruit. Fruitvliegjes komen voornamelijk op overrijp fruit af. Haal daarom al het fruit uit de buurt waar de fruitvliegjes zich bevinden en gooi het weg. Zorg ervoor dat je geen aangetaste stukjes fruit in de afvalbak laat zitten.

Stap 2: Maak de keuken schoon
Fruitvliegjes houden van vochtige plekken en daarom is het van belang om de keuken zo droog mogelijk te houden. Maak de keuken grondig schoon met afwasmiddel of een ander schoonmaakmiddel. Vergeet hierbij niet om eventuele restjes of kruimels van de keukenvloer te verwijderen.

Stap 3: Zet valletjes neer
Om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe fruitvliegjes bij komen, kun je valletjes neerzetten. Er zijn verschillende soorten valletjes verkrijgbaar, maar een eenvoudige en goedkope optie is het maken van een azijnvalletje. Vul een glas met azijn en voeg daar een druppel afwasmiddel aan toe. De fruitvliegjes worden door de geur van de azijn aangetrokken en zodra ze op het oppervlakte landen, verdrinken ze door het afwasmiddel.

Stap 4: Ventileer de ruimte
Fruitvliegjes hebben een hekel aan droge en goed geventileerde ruimtes. Zet daarom ramen en deuren open om de lucht te laten circuleren. Bovendien is het ook goed om geen vochtige doeken of theedoeken te laten liggen, omdat deze als broedplaats kunnen dienen voor fruitvliegjes.

Stap 5: Controleer regelmatig
Blijf de keuken regelmatig controleren op fruitvliegjes. Mocht je een fruitvliegje zien, dan kun je deze direct vangen met een vliegenmepper of stofzuiger.

Veelgestelde vragen

1. Hoe ontstaan fruitvliegjes?
Fruitvliegjes komen voornamelijk af op overrijp fruit en vochtige plekken. Ze leggen hun eitjes in vruchten en dat kan ervoor zorgen dat er binnen no time een fruitvliegjesplaag ontstaat.

2. Hoe voorkom je fruitvliegjes?
Zorg ervoor dat er geen overrijp fruit op het aanrecht blijft liggen én houd de keuken zo droog mogelijk. Het plaatsen van horren voor de ramen en deuren kan eveneens helpen om fruitvliegjes buiten de deur te houden.

3. Helpen aerosol sprays tegen fruitvliegjes?
Aerosol sprays kunnen helpen bij het doden van fruitvliegjes, maar het lost het probleem niet op. Het is belangrijk om te achterhalen waar de fruitvliegjes vandaan komen en deze oorzaak aan te pakken.

4. Hoe lang duurt het voordat een fruitvliegje volwassen is?
Een fruitvliegje kan zich binnen één tot twee weken ontwikkelen van ei tot volwassen vlieg.

5. Wat is de beste manier om fruitvliegjes te voorkomen?
Het voornaamste is om de keuken zo droog mogelijk te houden en het fruit op te bergen in de koelkast of afgesloten in een bak. Een goede hygiëne in de keuken kan tevens bijdragen aan het voorkomen van fruitvliegjes.


Geplaatst

in

door

Tags: