Geranium stekken

Het stekken van een geranium – alles wat je moet weten

Planten zijn populairder dan ooit en het stekken van planten is hierbij een leuke en goedkope manier om je collectie uit te breiden. Geraniums zijn hiervoor ideaal omdat ze makkelijk te stekken zijn en snel groeien. Maar hoe werkt het stekken van een geranium nu eigenlijk en waar moet je op letten? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het stekken van een geranium.

Stap 1: Kies de juiste geranium

Niet alle geraniums zijn geschikt om te stekken. Zo zijn sommige soorten erg gevoelig voor ziektes en schimmels, wat het stekken lastig kan maken. Kies daarom voor een sterke en gezonde geranium. Het beste stek je een geranium die al enige tijd uitgebloeid is.

Stap 2: Kies de juiste methode

Er zijn verschillende manieren om een geranium te stekken, zoals met water, in aarde of in stekpoeder. Elk van deze methoden heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en de keuze is dan ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de omstandigheden. Een eenvoudige methode is bijvoorbeeld om de steel van de geranium schuin af te snijden en deze in een glas water te zetten. Vergeet niet om de water regelmatig te verversen.

Stap 3: Verzorg de stekken goed

Eenmaal geplant heeft de stek regelmatig water nodig en moet deze op een lichte plaats staan, maar niet in direct zonlicht. Na een aantal weken zul je zien dat er nieuwe wortels zijn gegroeid en dat de stek begint te groeien. Verpot de stek als deze groot genoeg is naar een grotere pot.

Veelgestelde vragen:

1. Wanneer is de beste tijd om een geranium te stekken?
De beste tijd om geraniums te stekken is in de lente of zomer, wanneer de plant in bloei staat en er voldoende licht en warmte is.

2. Kan ik ook een stengelstek nemen?
Ja, je kunt ook een stengelstek nemen. Snijd hierbij een klein stukje van de stengel af en verwijder de onderste bladeren. Plant de stek daarna in aarde en zorg voor voldoende water.

3. Moet ik stekpoeder gebruiken?
Stekpoeder is niet nodig, maar kan de groei wel bevorderen. Het kan gebruikt worden als de stek niet goed groeit.

4. Hoe vaak moet ik de stek water geven?
Geef de stek regelmatig water, maar voorkom dat de aarde te nat wordt. Check daarom regelmatig of de aarde nog vochtig is.

5. Kan ik mijn gestekte geranium buiten zetten in de winter?
Geraniums zijn niet winterhard en kunnen niet goed tegen vorst. Zet de plant daarom binnen of dek deze af in de wintermaanden.

Al met al is het stekken van een geranium een leuke en simpele manier om je collectie planten uit te breiden. Door de juiste geranium te kiezen, de juiste methode toe te passen en de stek goed te verzorgen, zul je al snel een mooie nieuwe plant hebben. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: