Geraniums stekken

Geraniums zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin of balkon. Ze bloeien uitbundig en hebben geen al te moeilijke verzorging nodig. Maar wist je dat je geraniums kunt stekken? Zo kun je nog meer van deze kleurrijke planten in je tuin of op je balkon plaatsen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je geraniums kunt stekken en geven we tips voor de verzorging van stekken.

Stap 1: Kies de juiste geraniums voor het stekken
Niet alle geraniums zijn geschikt om te stekken. Het beste kun je kiezen voor geraniums die niet op zaad vermeerderd zijn, maar op stekken. Dit zijn meestal de Pelargonium varianten. Je kunt het beste stekken in de lente of zomer, als de plant in de groeifase zit.

Stap 2: Snijd de stekken van de geranium
Knip een scheut van de geranium af die minimaal 5 centimeter lang is. Verwijder de onderste bladeren van de scheut, zodat er nog ongeveer 2 bladeren overblijven.

Stap 3: Behandel de stekken
Doop de onderkant van de stek in stekpoeder, zodat de wond sneller geneest. Mocht je geen stekpoeder in huis hebben, dan kun je ook honing gebruiken.

Stap 4: Plant de stekken
Plaats de stekken in een pot met potgrond die vochtig is gemaakt. Druk de aarde rond de stek goed aan. Ongeveer 2-3 stekken per pot is voldoende.

Stap 5: Verzorging van de stekken
Zet de potten op een warme, lichte plek. Zorg dat de potgrond vochtig blijft door de stekken regelmatig water te geven. Na een aantal weken zullen er wortels aan de stekken groeien en kun je ze verpotten in aparte potten.

Tips voor de verzorging van stekken
– Zet de stekken niet in direct zonlicht, maar wel op een lichte plek. Teveel zonlicht kan de stekken namelijk verbranden.
– Geef de stekken regelmatig water, maar zorg dat de potgrond niet te nat wordt. Een te natte bodem kan schimmels veroorzaken.
– Zet de stekken niet in een tochtige omgeving, dit remt de groei.

Veelgestelde vragen over het stekken van geraniums
1. Wanneer is het beste moment om geraniums te stekken?
Het beste moment om geraniums te stekken is in de lente of zomer, als de plant in de groeifase zit.

2. Hoeveel stekken kan ik in een pot planten?
Je kunt het beste 2-3 stekken in een pot planten.

3. Kan ik binnen gestekte geraniums ook buiten zetten?
Ja, dat kan. Zorg wel dat de planten langzaam kunnen wennen aan de omgeving buiten, anders kan het blad van de plant verbranden.

Stekken van geraniums is een leuke manier om je plantencollectie uit te breiden en te genieten van nóg meer kleur in je tuin of op je balkon. Met deze stappen en tips kun je aan de slag om jouw eigen geraniums te stekken!


Geplaatst

in

door

Tags: