Grondbijen bestrijden

Als wij denken aan bijen, denken we over het algemeen aan de honingbij. Maar er zijn veel meer soorten bijen, en sommige daarvan leven onder de grond. Denk bijvoorbeeld aan de grondbijen, die hun nesten maken op plekken zoals gazons of onder tegels. Ondanks dat grondbijen nuttig zijn voor de bestuiving van bloemen en planten, kunnen ze toch overlast veroorzaken. In deze blog leggen we uit hoe je het best een grondbijenplaag kunt bestrijden.

Stappenplan: Grondbijen bestrijden

Stap 1: Identificeer het probleem

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te bevestigen dat het probleem daadwerkelijk veroorzaakt wordt door grondbijen. Als het gaat om andere insecten, zoals solitaire wespen, kunnen andere bestrijdingsmethoden nodig zijn. Om te controleren of het om grondbijen gaat, kun je speuren naar gaatjes in de grond in een verzameling van zand en opgehoopt materiaal.

Stap 2: Bescherm jezelf

Deze bijen kunnen agressief worden wanneer hun nesten verstoord worden. Voordat je begint met bestrijden, is het belangrijk om jezelf te beschermen met een lange broek en shirt, dichte schoenen en handschoenen. Draag indien nodig een gezichtsmasker voor extra bescherming.

Stap 3: Bepaal de locatie

Om de bijen te bestrijden, is het van belang om te achterhalen waar het nest zich precies bevindt. Obsereveer de vliegpatronen van de bijen en zoek naar de plek waar ze de grond in vliegen.

Stap 4: Maak het nest onbruikbaar

Als je eenmaal weet waar de grondbijen zitten, kun je het nest onbruikbaar maken. Dit kan met behulp van zand of stof. Dus je kunt bijvoorbeeld een emmer van 5 liter met zand of stof vullen en deze langzaam en gelijkmatig in de ingang van de nestopening gieten, zodat deze volledig afgedekt is. Dit zal ervoor zorgen dat de bijen gedwongen worden om een nieuw nest elders te bouwen.

Stap 5: Voorkom terugkomst van de bijen

Om te voorkomen dat bijen terugkeren, kun je het gebied grondig onderzoeken op meer nesten en deze ook onbruikbaar maken. Daarnaast is het belangrijk om holle ruimtes in de bodem, zoals ongebruikte grondnesten en vergeten gaten in de grond op te vullen.

Veelgestelde vragen

Q: Kan ik het nest van grondbijen zelf verwijderen?
A: Het is niet verstandig om het nest direct te verwijderen omdat het letsel voor zowel mens als bij kan veroorzaken. Het is beter om het nest eerst onbruikbaar te maken en de bijen een kans te geven om te verhuizen voordat je het nest verwijdert.

Q: Hoe voorkom ik nieuwe grondbijen nesten?
A: Losse grond in uw tuin opruimen, gaten in de grond vullen, en gazons regelmatig onderhouden, kan allemaal helpen om te voorkomen dat grondbijen zich in uw tuin vestigen.

Q: Wat kan ik doen als de grondbijen terug blijven komen?
A: Het kan zijn dat er nog een ander nest in de omgeving ligt. Probeer ook deze te vinden en onbruikbaar te maken. Het is ook altijd verstandig om een expert te raadplegen als je problemen blijft ervaren met grondbijen.

Het verwijderen van grondbijen kan een delicate klus zijn en daarom is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Als je echter besluit om het zelf te doen, zorg er dan voor dat je alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt en volg de stappen in deze blog. Grondbijen zijn nuttige insecten, maar als ze overlast veroorzaken, is het belangrijk om ze mens- en diervriendelijk te kunnen bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: