Hagelschotziekte bestrijden

De hagelschotziekte is een schimmelziekte die veelal voorkomt bij prunusgewassen zoals kersen, perziken, pruimen en abrikozen. Het is een zeer vervelende ziekte omdat het de oogst aanzienlijk vermindert en zelfs tot volledige sterfte van de boom kan leiden. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om deze ziekte te bestrijden. In deze blog geef ik stap voor stap de beste methodes om de hagelschotziekte te bestrijden.

Om te starten is het belangrijk om te weten wanneer de hagelschotziekte kan optreden. Dit gebeurt meestal in de vroege lente wanneer de knoppen ongeveer een halve centimeter groot zijn. Vanaf dat moment begint de infectie en kan deze zich snel uitbreiden. Het is dus belangrijk om alert te zijn en preventief te werk te gaan.

Stap 1: Verwijderen van aangetaste delen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar mocht de hagelschotziekte toch toeslaan dan is het belangrijk om meteen te handelen. Het verwijderen van aangetaste delen is de eerste stap in de bestrijding. Dit houdt in dat alle takken en twijgen met hagelschotjes tot 2 centimeter onder de aangetaste plek worden afgeknipt. De snoeischaar moet na iedere knipbeurt worden ontsmet om verdere verspreiding te voorkomen.

Stap 2: Spuiten met een fungicide

Een fungicide is een middel dat schimmels bestrijdt. Het is belangrijk om dit middel al voordat de knoppen open gaan te spuiten. Hierdoor voorkom je dat de schimmel zich verder kan ontwikkelen. Dit moet herhaald worden tijdens het groeiseizoen en hiervoor zijn verschillende fungiciden beschikbaar die specifiek gericht zijn op de hagelschotziekte. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig op te volgen.

Stap 3: Zorgen voor een goede groeiomgeving

Een gezonde groeiomgeving is van groot belang bij het voorkomen van de hagelschotziekte. Dit houdt in dat de bomen voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Ook is het belangrijk om de bomen goed te snoeien en te zorgen voor voldoende lichtinval. Een gezonde boom kan namelijk beter tegen schimmelinfecties en is minder vatbaar voor ziektes.

Veelgestelde vragen:

1. Kan de hagelschotziekte ook bij andere gewassen voorkomen?

Nee, de hagelschotziekte komt voornamelijk voor bij prunusgewassen.

2. Is het mogelijk om de hagelschotziekte volledig te genezen?

Helaas is het niet mogelijk om de hagelschotziekte volledig te genezen. Het is wel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen en de gevolgen te beperken.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn bomen besmet raken met de hagelschotziekte?

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor een gezonde groeiomgeving, snoei de bomen op de juiste manier en let goed op tekenen van infectie.

In deze blog heb ik uitgebreid besproken hoe de hagelschotziekte bestreden kan worden. Met een combinatie van het verwijderen van aangetaste delen, het spuiten met een fungicide en het creëren van een gezonde groeiomgeving, kan de schade van deze ziekte zoveel mogelijk worden beperkt. Wees alert, handel snel en volg de instructies nauwkeurig op. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw prunusgewassen gezond blijven en volop kunnen groeien en bloeien.


Geplaatst

in

door

Tags: