Hazelaar snoeien

Hazelaarbomen zijn geweldige aanwinsten voor elke tuin. Naast het leveren van heerlijke noten, geven ze ook kleur en vitaliteit aan uw landschap. Maar net als elke andere boom of struik, heeft de hazelaar regelmatig onderhoud nodig. Een van de belangrijkste aspecten van het beheren van uw hazelaarbomen is het goed snoeien van de takken. Dit artikel bespreekt waarom het snoeien van hazelaarbomen belangrijk is, de beste tijd om te snoeien, de benodigde hulpmiddelen, en hoe u het snoeiproces moet uitvoeren.

Waarom moet ik mijn hazelaar snoeien?

Snoeien is een belangrijk aspect van tuinieren. Het helpt de gezondheid en levensduur van de boom te garanderen. Door het snoeien van de hazelaar regelmatig uit te voeren, kunt u de groei van de boom stimuleren en de productie van noten verbeteren. Door het snoeien van de takken, krijgt de hazelaar meer licht en lucht om te circuleren, wat helpt om ziekten en insecten te voorkomen.

Wanneer moet ik mijn hazelaar snoeien?

De beste tijd om uw hazelaar te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de knoppen uitbarsten en nieuw blad begint te groeien. Bovendien is dit de beste tijd omdat het gemakkelijker is om de structuur van de boom te zien zonder bladeren en andere groei die het zicht kunnen belemmeren.

Wat heb ik nodig om mijn hazelaar te snoeien?

U heeft een paar eenvoudige tools nodig om uw hazelaar te snoeien, waaronder een boomzaag, snoeischaar, geschikt gereedschap om dikke takken door te zagen en handschoenen.

Hoe snijd ik de takken af?

Voer de snoei uit met aanwijzingen op de takken die u wilt verwijderen. Haal takken weg die ziek zijn, beschadigd of dood. Maak de snoeiwond schuin weg van de boom om water buiten te houden. Verwijder de volledige tak met snoeischaar of zaag. Knip niet te kort op de hoofdsteel, want dat zou kunnen leiden tot infecties.

Hoe weet ik welke takken ik moet verwijderen?

U moet takken verwijderen die binnen de boom kruisen, beschadigd of dood zijn, dezelfde dikte hebben als de hoofdstengel, in de weg zitten of afwijken van de vorm en structuur van de boom.

Welke vorm moet ik aanhouden terwijl ik snoei?

Om de boom gezond te houden, raden wij aan de basis vorm van de hazelaar te behouden en niet te overdrijven met snoeien. Snoei niet meer dan een derde van de boom op elk moment. Het doel is om een open middengedeelte te creëren om goede ventilatie en licht te bieden en de boom enigszins te verjongen.

Zijn er andere dingen om aan te denken bij het snoeien van mijn hazelaar?

Snoei niet in de top van de boom. De hazelaar heeft in de kern een zwakke plek, waardoor de boom kwetsbaarder is en kan breken. Laaghangende takken kunnen worden verwijderd voor praktische redenen.

Moet ik de takken op een bepaalde lengte laten zitten?

Laat ten minste 2-3 knoppen over wanneer u de takken snijdt. Op deze manier kunnen er nieuwe scheuten en bloemen groeien.

Wat moet ik doen met mijn snoeiafval?

Je kunt je snoeiafval gebruiken als onderdeel van je compost hoop of ermee naar de stortplaats gaan.

Moet ik een professional inhuren om mijn hazelaar te snoeien?

Als u weinig ervaring heeft met het snoeien van bomen, moet u waarschijnlijk een professional inhuren. Dit geeft u de gemoedsrust dat uw boom niet beschadigd raakt tijdens het snoeien.

5 unieke veelgestelde vragen over het snoeien van hazelaars

1. Kan ik mijn hazelaar snoeien in de zomer?
In principe is het niet nodig om in de zomer te snoeien.

2. Waarom is het belangrijk om te wachten tot de late winter/ vroege lente om mijn hazelaar te snoeien?
Het snoeien van een hazelaar in de late winter/vroege lente geeft u de beste kans om te zien wat u moet snoeien. Bovendien komt de boom in deze periode in rust, wat het herstel na de snoei vergemakkelijkt.

3. Kan ik de vorm van mijn hazelaar veranderen tijdens het snoeien?
Ja, u kunt de vorm van uw hazelaar veranderen, tot op zekere hoogte. Snoei niet te veel en ook niet meer dan een derde van de boom.

4. Hoe kan ik zien welke takken eruit moeten?
U moet de takken verwijderen die worden aangetast door ziekte, de stengel passeren, kruisen met andere takken, in de weg zitten of afwijken van de fundamentele structuur van de boom.

5. Hoe vaak moet ik mijn hazelaar snoeien?
Snoei elk jaar of als de takken beschadigd, dood of ziekelijk zijn. Het is dan ook verstandig de snoei uit te voeren volgens de principes van de regels van snoeien.


Geplaatst

in

door

Tags: