Honingzwam bestrijden

Honingzwammen kunnen voor flinke problemen zorgen in de tuin. Deze schimmel kan bomen aantasten en uiteindelijk zelfs doden. Daarbij verspreidt de zwam zich razendsnel en kan het ook andere planten aantasten. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen wanneer er honingzwammen in de tuin zijn aangetroffen. In deze blog lees je hoe je het best honingzwammen kunt bestrijden.

Stap 1: Identificeer de honingzwam

Voordat je honingzwammen kunt bestrijden, is het belangrijk om vast te stellen om welke schimmel het precies gaat. Helaas is het niet altijd even makkelijk om het verschil te zien tussen verschillende soorten schimmels. Honingzwammen herken je echter aan hun karakteristieke, geelbruine hoed en de witte, pluizige steel. Ook hebben honingzwammen een typische honing- tot karamelgeur.

Stap 2: Verwijder aangetaste delen van de boom

Wanneer honingzwammen worden aangetroffen bij een boom, is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk aangetaste delen te verwijderen. Denk hierbij aan dode takken, dikke schorslagen en paddenstoelen. Gebruik een scherp mes om de aangetaste delen weg te snijden en zorg ervoor dat je een stukje gezond hout meeneemt om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Stap 3: Behandel de boom met fungiciden

Om de honingzwam verder te bestrijden, kun je gebruik maken van fungiciden. Dit zijn pesticiden die specifiek gericht zijn op schimmels en zwammen. Breng het fungicide aan op het aangetaste deel van de boom en zorg ervoor dat het middel goed wordt opgenomen.

Stap 4: Verwijder de wortels van de honingzwam

Honingzwammen verspreiden zich via hun wortelsysteem. Het is daarom belangrijk om ook deze wortels te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen. Spit de grond rondom de boom om en probeer alle wortels van de honingzwam zoveel mogelijk te verwijderen.

Stap 5: Hou de boom in de gaten

Hoewel het verwijderen van de honingzwam en zijn wortels zo goed mogelijk moet gebeuren, is het helaas niet altijd mogelijk om alle wortels weg te halen. Het is daarom belangrijk om de boom goed in de gaten te houden en direct actie te ondernemen wanneer er opnieuw tekenen van aantasting zijn.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik honingzwammen voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om honingzwammen volledig te voorkomen. Wel kun je er zelf voor zorgen dat de boom gezond is en blijft, door deze goed te onderhouden en voldoende te voeden. Daarnaast is het belangrijk om geen oude boomstronken of houtresten in de buurt van de boom te hebben, omdat deze een broedplaats voor schimmels kunnen vormen.

2. Is het bestrijden van honingzwammen veilig voor mens en dier?

Fungiciden die worden gebruikt om honingzwammen te bestrijden, zijn over het algemeen veilig voor mensen en dieren. Het is echter wel belangrijk om de gebruiksaanwijzingen van het middel goed te volgen en de juiste beschermingsmiddelen te dragen.

3. Is het mogelijk om honingzwammen biologisch te bestrijden?

Ja, er zijn verschillende biologische middelen op de markt die worden gebruikt in het bestrijden van honingzwammen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van specifieke schimmels die de honingzwam kunnen overwoekeren, of het gebruik van plantenextracten die de schimmelgroei kunnen remmen.

Door het volgen van bovenstaande stappen kun je effectief honingzwammen bestrijden en voorkomen dat deze schimmel zich nog verder verspreidt. Het is belangrijk om hierbij geduldig te werk te gaan en zo veel mogelijk aangetaste delen weg te halen om verdere aantasting te voorkomen. Mocht je twijfelen over het bestrijden van honingzwammen, schakel dan altijd een professionele boomverzorger in voor advies en ondersteuning.


Geplaatst

in

door

Tags: