Hortensia in aardappel stekken

Het stekken van een hortensia in aardappel is misschien niet de meest bekende methode, maar het is wel een effectieve en goedkope manier om nieuwe planten te kweken. In deze blog zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een hortensia in aardappel kunt stekken, welke hortensia’s het beste gestekt kunnen worden en welke verzorging ze nodig hebben om goed te groeien.

Stap 1: Het kiezen van de juiste hortensia
Niet alle hortensia’s zijn geschikt om in aardappel te stekken. Het beste kun je kiezen voor een hortensia die al goed wortels heeft ontwikkeld. Een andere belangrijke factor is dat de stek gezond is. Kies voor een hortensia die vrij is van ziektes en plagen.

Stap 2: Het voorbereiden van de aardappel
Om de stek in de aardappel te kunnen planten, moet je eerst een potloodgroot gat in de aardappel maken. Dit doe je met behulp van een schroevendraaier of een ander scherp voorwerp. Het gat moet groot genoeg zijn om de stek erin te kunnen plaatsen.

Stap 3: Het stekken van de hortensia
Je kunt de stekken gewoon van de hoofdplant afsnijden met een schone en scherpe snoeischaar. Verwijder de blaadjes aan de onderkant van de stek zodat deze makkelijker in de aardappel past. Smeer vervolgens het uiteinde van de stek in met wat stekpoeder. Dit stimuleert de groei van de wortels.

Stap 4: Het planten van de stek in de aardappel
Plaats de stek nu voorzichtig in het gat van de aardappel. Zorg ervoor dat de stek goed vastzit in de aardappel en niet kan bewegen. Als de stek te los zit, dan kan het zijn dat deze niet goed aanslaat.

Stap 5: Het verzorgen van de stek
Nu de stek in de aardappel is geplant, kun je deze in een pot plaatsen en op een lichte plek neerzetten. Het is belangrijk om de pot regelmatig water te geven, zodat de stek niet uitdroogt.

FAQ:
– Hoe lang duurt het voordat de stek in de aardappel wortels krijgt?
Dit kan variëren, maar meestal duurt het zo’n 2 tot 3 maanden voordat de stek wortels gaat ontwikkelen.

– Wat zijn de beste omstandigheden voor de stek om goed te groeien?
De stek heeft voldoende licht nodig en een constante temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Daarnaast is regelmatig water geven belangrijk.

– Hoe groot moet de aardappel zijn?
Kies voor een aardappel die groot genoeg is om de stek in te kunnen planten. Over het algemeen is een aardappel ter grootte van een appel voldoende.

Door het stekken van een hortensia in aardappel kun je op een eenvoudige manier nieuwe plantjes kweken. Het is een leuke en goedkope manier om je tuin uit te breiden. Volg de stappen hierboven en zorg voor de juiste omstandigheden om de stek goed te laten groeien en bloeien. Veel succes met het stekken van jouw hortensia in aardappel!


Geplaatst

in

door

Tags: