Hortensia snoeien

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk dat je hortensia’s er op hun best uitzien. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je hortensia’s op de juiste manier gesnoeid worden? In dit artikel bespreken we alle ins en outs van het snoeien van hortensia’s. Van de beste tijd om te snoeien tot het verwijderen van bloemknoppen en het bijhouden van de juiste hoogte.

Waarom hortensia’s snoeien?

Het snoeien van hortensia’s kan verschillende redenen hebben. Allereerst kan het de gezondheid van de plant verbeteren. Door het weghalen van oude, dode takken kunnen nieuwe takken en bloemen beter groeien. Daarnaast kan het bijdragen aan het behouden van de juiste vorm van de struik en het voorkomen van overmatige groei.

Wanneer moet je hortensia’s snoeien?

De beste tijd om hortensia’s te snoeien hangt af van het soort hortensia. Snoei bijvoorbeeld bloeiende hortensia’s na de bloei en voor de winterperiode. Dit geldt voor de soorten zoals theedoos hortensia, boerenhortensia en eikenbladhortensia. Als je deze soorten snoeit in het voorjaar, dan snoei je in principe de bloemknoppen weg.

Snoei Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens juist in het vroege voorjaar. Deze hortensia’s bloeien namelijk op scheuten die in hetzelfde groeiseizoen worden gevormd. Hierbij kun je dus gerust alle takken tot zo’n 30 à 40 centimeter terugsnoeien.

Hoe snoei je hortensia’s?

Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om na te gaan welke hortensia’s je hebt en wat de juiste snoeimethode is. Bij de meeste hortensia’s geldt dat je in stappen snoeit:

1. Verwijder oude takken en verwelkte bloemen
2. Snoei zwakke takken weg
3. Snoei ongewenste takken weg om mooie vormen te creëren

Als je hortensia’s in de winter snoeit, raden we aan om de plant niet te kort te snoeien. In de winter bestaat er namelijk een reële kans dat er nog een keer vorst komt en dan kunnen de takken beschadigen. In het voorjaar kun je dan nog korter terug snoeien.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om hortensia’s te snoeien heb je geschikt gereedschap nodig. Een goede scherpe snoeischaar is het belangrijkste gereedschap voor het snoeien van hortensia’s. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is, zodat je de hortensia’s niet beschadigt.

Hoeveel moet je snoeien?

De hoeveelheid die je moet snoeien is afhankelijk van het type hortensia. Zo snoei je Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata het best alleen in oude takken, de takken die in datzelfde jaar zijn ontstaan dragen immers de bloemen van het komende jaar. Een goede regel – zonder naar de hortensia-soort te kijken – is dat je maximaal 1/3 van de hele struik mag snoeien.

Onderhoud na het snoeien

Nadat je de hortensia’s hebt gesnoeid, is het belangrijk om de struiken goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je de planten genoeg water geeft en dat ze goede bodembedekking hebben. Ook is het raadzaam om de planten te bemesten met speciale hortensiavoeding.

Veelgestelde vragen over het snoeien van hortensia’s

Wanneer mag je alle takken van een hortensia afknippen?

Het snoeien van takken mag alleen nadat de bloeiende takken zijn uitgebloeid. Bij de meeste soorten hortensia’s snoei je dus na de bloei.

Kan ik een te grote hortensia ook klein knippen?

Het is af te raden om een te grote hortensia klein te knippen. Dit kan namelijk leiden tot bloeivermindering, omdat daarmee in veel gevallen de bloemknoppen worden afgeknipt.

Hoe kun je hortensia’s verjongen?

Wanneer een hortensia erg oud is geworden, kan deze verjongd worden. Snoei dan alle takken terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Het kan dan echter wel een aantal jaar duren voordat de hortensia weer in volle glorie staat te bloeien.

Is het soppen van de snoeischaar in bleekwater goed voor de hortensia?

Het soppen van de snoeischaar in bleekwater is niet goed voor de hortensia. Het is beter om de snoeischaar schoon te maken met warm water en zeep (rubbing alcohol kan ook).

Wat kan ik doen tegen luizen op mijn hortensia?

Luizen zijn vervelende beestjes die vaak terugkomen bij hortensia’s. Om dit te bestrijden kun je speciale luizenspray gebruiken, maar er zijn ook milieuvriendelijke oplossingen zoals het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes.

Conclusie

Het snoeien van hortensia’s kan bijdragen aan een gezonde plant en het behouden van de juiste vorm van de struik. Het is belangrijk om de juiste snoeimethode toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het onderhoud na het snoeien. Met deze tips en tricks kun je hortensia’s snoeien als een echte expert!


Geplaatst

in

door

Tags: