Hortensia stekken

Hortensia stekken

De hortensia is een van de meest populaire bloeiende struiken ter wereld en wordt gewaardeerd om zijn prachtige bloemen en veelzijdigheid. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, waaronder de Hydrangea macrophylla, die vaak wordt gekweekt vanwege zijn grote bolvormige bloemen in verschillende tinten roze, blauw, wit en paars. Het stekken van hortensia’s is een relatief eenvoudige en goedkope manier om nieuwe planten te kweken en is een geweldige manier om te voorkomen dat u veel geld uitgeeft aan het kopen van nieuwe planten.

Benodigdheden voor het stekken van een hortensia

Om hortensia’s succesvol te kunnen stekken, zijn er enkele benodigdheden die je nodig hebt:

 1. Schone snoeischaar: Gebruik een scherpe en schone snoeischaar om de stekken af te knippen. Dit zorgt ervoor dat de stekken schoon en gezond blijven, en het minimaliseert het risico op infecties.

 2. Wortelhormoonpoeder: Wortelhormoonpoeder is een plantengroeimiddel dat de wortelvorming bevordert en het stekken gemakkelijker maakt. Het is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en online.

 3. Potgrond: Zorg voor een goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal, zoals veenmos of compost.

 4. Kleine potten: Gebruik kleine potten van ongeveer 10 cm diameter om de stekken in te planten.

 5. Plastic zak of stolp: Om de stekken vochtig te houden en een vochtige omgeving te creëren, kun je een plastic zak of stolp gebruiken om de potten te bedekken.

 6. Water: Zorg voor schoon water om de potgrond vochtig te houden en de stekken te bewateren.

 7. Geduld: Het stekken van hortensia’s vergt wat geduld en zorgvuldigheid. Het kan enige tijd duren voordat de stekken wortels krijgen en beginnen te groeien, dus wees geduldig en blijf de stekken regelmatig controleren.

Met deze benodigdheden kun je aan de slag gaan met het stekken van je hortensia’s en hopelijk een heleboel nieuwe planten kweken. Vergeet niet om voorzichtig te werk te gaan en om de stekken goed te verzorgen tijdens het hele proces.

Stappen voor het stekken van een hortensia

Het stekken van hortensia’s kan het beste worden gedaan in het voorjaar of de vroege zomer wanneer de plant actief groeit. Hier zijn de stappen om hortensia’s te stekken:

 1. Selecteer de juiste takken: Zoek naar takken die ongeveer 10-15 cm lang zijn en nog niet verhout zijn. Verwijder eventuele bloemen of knoppen van de takken.

 2. Snijd de takken: Gebruik een scherp mes of snoeischaar om de takken net onder een set bladeren af ​​te snijden. Zorg ervoor dat de snede schoon is en niet rafelig.

 3. Bereid de stekken voor: Verwijder de bladeren van de onderste 2/3 van de takjes en snijd grote bladeren doormidden om verdamping te verminderen.

 4. Wortelhormoon: Doop de onderkant van de stekjes in wortelhormoonpoeder, dit zal de kans op wortelvorming vergroten. Het is niet noodzakelijk maar wel aan te raden.

 5. Plant de stekken: Vul een pot of zaadbak met vochtige potgrond en maak met een stokje een gaatje in de grond. Steek het stekje in de grond en druk de grond stevig aan rond de steel.

 6. Bedekken: Dek de pot of zaadbak af met een plastic zakje of een stolp om een ​​vochtige omgeving te creëren en zet het op een lichte plaats maar uit de zon.

 7. Water: Zorg dat de grond vochtig blijft. Maar niet te nat.

 8. Controleer regelmatig: Controleer regelmatig of de stekken wortels krijgen. Dit is te zien aan de onderkant van de pot. Als je wortels ziet kun je het plastic weghalen.

 9. Verpotting: Als de wortels groot genoeg zijn om de pot te vullen, verplant de stek dan naar een grotere pot of plant het in de tuin. Dit kan pas als er meerdere nieuwe bladeren aan de stekken zijn gegroeid.

Slot: Het stekken van de hortensia is een geweldige manier om nieuwe planten te kweken en het is niet moeilijk om te doen. Met deze stappen kunt u nieuwe hortensia’s kweken en uw tuin of huis verfraaien. Het is belangrijk om geduld te hebben en de stekken regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze goed groeien. Vergeet niet dat niet elke stek zal slagen, dus wees niet ontmoedigd als sommige niet wortel schieten. Probeer het gewoon opnieuw en blijf oefenen totdat je succes hebt.

Veelgestelde vragen over het stekken van de hortensia

 1. Wanneer is de beste tijd om hortensia’s te stekken? Het beste moment om hortensia’s te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer wanneer de plant actief groeit.

 2. Hoeveel tijd duurt het voordat de stekken wortels krijgen? Het duurt meestal 2-4 weken voordat de stekken wortels krijgen, afhankelijk van de omstandigheden en de gezondheid van de stekken.

 3. Hebben alle soorten hortensia’s dezelfde stekmethode nodig? Nee, niet alle soorten hortensia’s hebben dezelfde stekmethode nodig. Het is belangrijk om te weten welke soort hortensia je hebt voordat je gaat stekken en om de juiste stekmethode te volgen voor die specifieke soort.

 4. Heeft het gebruik van wortelhormoonpoeder echt invloed op het stekken van hortensia’s? Ja, het gebruik van wortelhormoonpoeder kan de kans op wortelvorming vergroten en het stekken van hortensia’s gemakkelijker maken.

 5. Kan ik stekken van een hortensia nemen die al bloeit? Ja, je kunt stekken nemen van een hortensia die al bloeit, maar het is beter om te wachten tot na de bloeiperiode om te voorkomen dat je de bloei van de plant verstoort.

 6. Kan ik de stekken buiten planten of moeten ze binnen blijven? Het is het beste om de stekken binnen te houden onder een plastic zakje of stolp om een ​​vochtige omgeving te creëren totdat ze wortels krijgen. Na het wortelschieten kunnen de stekken buiten worden geplant.

 

Concluderend kunnen we zeggen dat het stekken van hortensia’s een leuke en lonende manier is om nieuwe planten te krijgen. Met de juiste tools, technieken en zorg kun je in een mum van tijd een heleboel nieuwe planten kweken. Het is ook een geweldige manier om een ​​familie-erfstuk of een speciale hortensia die je ergens hebt gezien te vermeerderen en te delen met vrienden en familie. Vergeet niet om geduldig te zijn en om te oefenen totdat je succes hebt. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om te begrijpen hoe je hortensia’s kunt stekken en hoe je voor hen kunt zorgen.

Succes met stekken en geniet van je nieuwe hortensia’s!


Geplaatst

in

door

Tags: