Huisjesslakken bestrijden

Hoe pak je huisjesslakken aan?

Als tuinier kom je ze vast wel eens tegen, van die glibberige huisjesslakken die zich tegoed doen aan jouw prachtige tuin. Je hebt vast al van alles geprobeerd om ze weg te krijgen, maar tot op heden zonder succes. Wij hebben echter de beste tips en tricks voor je om er voor eens en altijd vanaf te komen.

Stap 1: Verwijderen
Voordat je begint met bestrijden, is het belangrijk de aanwezige huisjesslakken uit je tuin te verwijderen. Dit kun je handmatig doen door ze met de hand op te pakken en elders terug te plaatsen. Zorg dat je dit ’s avonds doet, omdat huisjesslakken dan het meest actief zijn.

Stap 2: Preventie
Preventie is altijd beter dan genezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor planten die huisjesslakken niet lekker vinden, zoals ongekreukeld blad van planten zoals selderij, bieslook, munt, lavendel of tijm. Ook koffiedik en eierschalen zijn erg effectief. Strooi deze in dunne laagjes onder de planten en het helpt tegen het kruipen van huisjesslakken over de planten. Als laatste kun je er voor kiezen om je tuin zo in te richten dat huisjesslakken er minder voelen. Verwijder bijvoorbeeld rommelhoekjes en zorg dat er geen vochtige plekken zijn.

Stap 3: Biologisch bestrijden
Naast preventie is het biologisch bestrijden van huisjesslakken dé oplossing. Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes die huisjesslakken kunnen afschrikken. Bestrooi de grond om de planten met koffiedik. Besproei de planten regelmatig met gezouten water, huisjesslakken houden hier niet van. Een andere oplossing is het gebruiken van slakkenvallen, waarin de huisjesslakken verdrinken. Gebruik in de slakkenval bijvoorbeeld bier, dit trekt ze aan en laat ze verdrinken.

Stap 4: Chemisch bestrijden
Als laatste optie kun je kiezen voor chemische bestrijding. Echter moet je hier wel mee oppassen aangezien deze middelen ook schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten. Denk hierbij aan pesticiden zoals metaldehyde en methiocarb. Deze middelen zijn erg giftig en kunnen in grote hoeveelheden zelfs gevaarlijk zijn voor huisdieren en kinderen. Wij raden aan dit enkel als laatste redmiddel te gebruiken en anders te kiezen voor de al eerdergenoemde biologische oplossingen.

Veelgestelde vragen:

Kunnen huisjesslakken dan helemaal geen kwaad?
Huisjesslakken kunnen niet alleen planten aantasten, maar ook ziekten verspreiden en zelfs giftig zijn. Dit maakt het des te belangrijker om ze weg te jagen uit je tuin.

Is het gevaarlijk om koffiedik te gebruiken?
Koffiedik is niet gevaarlijk voor je gewas en helpt huisjesslakken te bestrijden.

Wanneer is de beste tijd om huisjesslakken te bestrijden?
Huisjesslakken zijn vooral actief in de avond en nacht. Het is dus het beste om dan te beginnen met het bestrijden van huisjesslakken.

Hoe voorkom ik dat huisjesslakken in mijn moestuin terechtkomen?
Leg een fijnmazig net over de grond in de moestuin en maak een afschrikgeraamte rond de groenten zodat de huisjesslakken er niet bij kunnen komen.

Kan ik zelf een slakkenval maken?
Ja, je kunt bijvoorbeeld een bakje ingraven en daar bier of een speciale slakkenvalvloeistof ingieten. Huisjesslakken worden hierdoor aangetrokken, vallen in het bakje en kunnen er niet meer uit.


Geplaatst

in

door

Tags: