Jade plant stekken

Van alle planten die er bestaan, zijn er maar weinigen die zo makkelijk te verzorgen zijn als de Jade plant. Deze plant is niet alleen nauwelijks veeleisend qua onderhoud, maar ook nog eens makkelijk te vermeerderen. Het stekken van een Jade plant is een simpele en leuke manier om je plantenverzameling uit te breiden. In deze blog vertellen we je stap voor stap hoe je een Jade plant kunt stekken en hoe je jouw stekjes vervolgens het beste kunt verzorgen.

Eerst moet je weten welke Jade plant je het beste kunt stekken. Zoals bekend zijn er verschillende soorten Jade planten, maar niet elke soort is even makkelijk te stekken. De Crassula Ovata (Jade Plant) en de Crassula Ovata Hummel’s Sunrise zijn twee soorten die het makkelijkst te stekken zijn.

De beste tijd om een Jade plant te stekken is in het voorjaar of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Dit betekent dat deze periode het beste is om stekjes van de plant te nemen. De plant moet minimaal 5 – 8 cm lang zijn voordat de stek kan worden genomen.

Stap 1: Snijd een stekje af

Om een Jade plant te stekken, begin je met het uitkiezen van een gezonde tak. Snijd het stekje af net onder de plek waar een paar bladeren aan de tak vastzitten. Zorg ervoor dat het stekje ten minste één paar bladeren heeft en dat het niet te lang is.

Stap 2: Laat het stekje drogen

Nadat je het stekje hebt afgesneden, laat je het een paar uur drogen. Dit helpt om de wond te laten helen en vermindert de kans op infecties.

Stap 3: Vul een pot met aarde

Vul een pot met een goede kwaliteit ontkiemde aarde. Maak een gaatje in het midden van de grond, waar het stekje in past.

Stap 4: Steek het stekje in de aarde

Steek het stekje in het gat en zorg ervoor dat het stevig staat. Druk de grond rondom het stekje stevig aan.

Stap 5: Geef water aan het stekje

Geef het stekje direct na het planten water zodat de aarde vochtig wordt. Let erop dat je niet teveel water geeft – je wilt niet dat de plant gaat rotten.

Stap 6: Zet het stekje op een lichte plek

Zet het stekje op een lichte plek, maar niet direct in fel zonlicht. Te veel zon kan het stekje beschadigen. Houd het stekje uit de buurt van koude tocht, want dit kan ook de groei van het stekje schaden.

Hoe verzorg je een Jade plant stekje?

Zoals eerder gezegd zijn Jade planten erg makkelijk te verzorgen en te onderhouden. Maar er zijn een paar zaken die je moet weten om je stekjes zo goed mogelijk te verzorgen:

– Zorg voor voldoende licht (zonder direct zonlicht).
– Geef de plant af en toe water, maar voorkom dat het stekje te nat wordt.
– Zorg voor een goede afwatering van de pot.
– Geef af en toe voeding aan de plant.
– Houd het stekje uit de buurt van kou en tocht.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat een Jade plant stekje gaat groeien?

Het duurt meestal enkele weken tot een maand voordat de plant gaat groeien.

2. Kan ik mijn Jade plant stekje ook stekken?

Ja, je kunt een Jade plant stekje ook weer stekken. Maar het is aanbevolen om te wachten totdat de plant voldoende is gegroeid voordat je dit doet.

3. Kan ik een Jade plant stekje in water zetten?

Ja, je kunt een Jade plant stekje in water zetten om te rooten. Dit werkt echter niet altijd even goed als de aarde methode omdat de Jade plant heet veel water opslaat in de bladeren.

In deze blog hebben we je stap voor stap laten zien hoe je een Jade plant kunt stekken en hoe je de stekjes goed kunt verzorgen. Hopelijk heb je nu genoeg kennis om zelf een prachtige collectie aan Jade planten te verzamelen!


Geplaatst

in

door

Tags: