Kalanchoë stekken

Kalanchoës zijn prachtige planten die in bijna elk huishouden te vinden zijn. Hun mooie bloemen maken ze populair bij plantenliefhebbers. Als je je eigen planten wilt laten groeien of gewoon wat extra planten wilt maken om cadeau te geven aan vrienden, dan is het stekken van kalanchoës een geweldige optie. In deze blog lees je hoe je kalanchoës kunt stekken en hoe je de stekjes kunt verzorgen om mooie nieuwe planten te krijgen.

Hoe kun je kalanchoës het beste stekken?

De beste kalanchoës om te stekken zijn diegenen die volwassen en gezond zijn. Het is het meest effectief om de stelen af te snijden voor het begin van hun groeiseizoen, in de lente. Dit garandeert dat de stekken zullen overwinteren en een goede groei zullen hebben in het volgende seizoen. Een andere methode is om de stekken af te snijden in het midden van het groeiseizoen, deze methode is echter minder effectief. Wat betreft de methode die je kiest, zorg ervoor dat de stekken minstens 5-8 centimeter lang zijn en dat er minstens twee bladeren aan het uiteinde van de stekken staan.

Stap één: Haal de stekken van de moederplant

De eerste stap is om de stekken van de kalanchoë te verwijderen. De stekken moeten minstens 5-8 centimeter lang zijn en twee bladeren aan de bovenkant hebben. Zorg ervoor dat je de stekken op een schone manier snijdt om infecties te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een scherp mes of een schaar.

Stap twee: Laat de stekken drogen

Nadat je de stekken hebt afgesneden, leg ze dan neer om te drogen. Bewaar ze gedurende 1-2 dagen om te drogen. Dit zal helpen bij het genezen van hun snede. Hierdoor zullen ze minder snel infecties krijgen zodra je ze plant. Zorg ervoor dat je ze neerlegt op een droge en schone plek waar ze niet in direct zonlicht staan.

Stap drie: Plant de stekken

Zodra de stekken zijn gedroogd, plant je ze in aarde. Zorg ervoor dat je potten gebruikt die groot genoeg zijn voor de stekken en vul ze ongeveer twee derde van de pot met potgrond. Plant de stekken niet te diep, maar zorg ervoor dat de wortels volledig worden bedekt met aarde.

Stap vier: Verzorg de stekken

Nu de stekken geplant zijn, is het belangrijk om ze de juiste zorg te geven. Zorg ervoor dat je ze op een lichte plek maar niet in direct zonlicht plaatst. Geef ze regelmatig water, maar niet te veel om wortelrot te voorkomen. Wacht met bemesten totdat de plantjes goed zijn aangeslagen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe weet ik of mijn kalanchoë stek goed groeit?

Je zult merken dat je stekjes goed groeien als ze nieuwe uitlopers en bladeren beginnen te krijgen.

2. Hoe vaak moet ik mijn stekjes water geven?

Je moet ze regelmatig water geven, maar vermijd wateroverlast. Over het algemeen is één keer per week voldoende.

3. Is het nodig om mijn kalanchoë stekken te bemesten?

Het is niet nodig om de stekjes direct te bemesten. Geef ze eerst de kans om te groeien. Als de planten eenmaal sterker zijn geworden, kun je ze wel bemesten.

Conclusie

Het stekken van kalanchoës is een geweldige manier om nieuwe planten te creëren. Zorg ervoor dat je gezonde en volwassen kalanchoës gebruikt om stekjes van te snijden, en dat ze goed worden gedroogd voordat je ze plant. Verder is de juiste verzorging belangrijk: geef ze regelmatig water en plaats ze op een lichte plek zonder direct zonlicht. Met deze stappen zul je zeker succesvol zijn bij het stekken van kalanchoës en krijg je prachtige nieuwe plantjes.


Geplaatst

in

door

Tags: