Kerstboom stekken

Kerstbomen zijn de ultieme kerstdecoratie en sfeerverhoger in huis. Vaak worden deze bomen na de feestdagen weggegooid of verbrandt. Maar wist je dat je een kerstboom kunt stekken? Zo kun je nog langer genieten van de dennenboom en geef je de boom een tweede leven. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een kerstboom stekt en wat de beste methoden zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke kerstboom het beste gestekt kan worden. De fijnspar, Nordmann spar en blauwspar zijn de meest geschikte kerstbomen om te stekken. Verder heeft de Nordmann spar een betere overlevingskans in vergelijking met andere kerstbomen. De beste periode om een kerstboom te stekken is van januari tot april, wanneer de boom in ruststand is.

De eerste stap in het stekproces is om takken van de boom af te knippen met een scherpe snoeischaar. Hierbij is het belangrijk om takken te kiezen met een goede groei. Zorg ervoor dat de takken minimaal 15 cm lang zijn en knip deze schuin af. Het is verstandig om meerdere takken te knippen zodat de kans op succes groter is.

De volgende stap is om de onderkant van de takken schoon te maken. Verwijder alle naalden en takjes zodat er alleen nog het kale takje overblijft. Maak vervolgens een snede van ongeveer 2,5 cm aan de onderkant van de tak. Dit helpt nieuwe wortels te groeien.

Het is belangrijk om de stekken direct na het knippen in bewortelingshormoon te dopen. Hierdoor groeien de wortels sneller en beter. Steek de takken vervolgens in stekgrond en druk deze lichtjes aan. Geef daarna water en dek de stekken af met een plastic zakje om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Plaats de stekken op een warme, lichte plek maar voorkom direct zonlicht. Let op dat de grond niet uitdroogt. Na ongeveer 6-8 weken zul je wortelgroei zien. Als de wortels te groot worden, kun je de stekken in een potje planten.

Na het planten is het belangrijk om de stekken goed te verzorgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de grond vochtig blijft en geef af en toe meststoffen. Plaats de plant op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht. Na ongeveer 3-5 jaar zal de boom groot genoeg zijn om te kunnen gebruiken als kerstboom.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik elke kerstboom stekken?
Nee, de fijnspar, Nordmann spar en blauwspar zijn het meest geschikt om te stekken.

2. Wanneer kan ik het beste een kerstboom stekken?
De beste periode om een kerstboom te stekken is van januari tot april.

3. Waar moet ik op letten bij het stekken van een kerstboom?
Zorg ervoor dat je takken kiest met een goede groei en maak de onderkant van de takken schoon. Gebruik bewortelingshormoon om de groei van wortels te stimuleren en zet de stekken op een warme, lichte plek.

4. Hoe lang duurt het voordat er wortelgroei is?
Na ongeveer 6-8 weken zul je wortelgroei zien.

5. Hoe verzorg ik de stekken na het planten?
Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en geef af en toe meststoffen. Plaats de plant op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht.


Geplaatst

in

door

Tags: