Klimhortensia stekken

Klimhortensia’s zijn prachtige klimplanten die in de late voorjaar tot de vroege zomer bloeien en vele tuinen sieren. Het stekken van een klimhortensia is een eenvoudige manier om nieuwe planten te creëren, en het is een leuke activiteit voor tuinliefhebbers. Als je overweegt om een klimhortensia te stekken, lees dan verder voor een stap-voor-stap handleiding en enkele handige tips om je stekken succesvol te laten groeien.

Allereerst, welke soort klimhortensia’s zijn het beste om te stekken? De Hydrangea anomala petiolaris of de ‘Klimhortensia’ is een veel voorkomende soort die zeer goed te stekken is. Deze plant heeft een schitterende witte bloemenpracht en heeft een rustig groeiproces.

Het stekken van een klimhortensia

Stap 1: Zoek een gezonde, volwassen klimhortensia tak uit met voldoende bladweefsel en knopen waaruit nieuwe wortels en bladeren kunnen groeien. Snijd de tak met een snoeischaar en zorg dat dit gebeurt in het voorjaar of in de vroege herfst.

Stap 2: Verwijder de onderste bladeren en bloemen van de tak, zodat er minimaal wat knopen en bladeren overblijven boven de potgrond. Dit zorgt ervoor dat de tak zijn energie gebruikt om nieuwe wortels te groeien.

Stap 3: Dip de stengel in stekpoeder en steek de tak in een pot gevuld met vochtige potgrond. Druk de aarde voorzichtig aan, zodat de stek goed vast komt te zitten en de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Stap 4: Bedek de stek vervolgens met een plastic zak of alternatief plasticfolie. Dit zorgt voor een vochtige omgeving en bevordert de ontwikkeling van nieuwe wortels. Plaats de pot op een warme en lichte locatie, maar niet direct in de felle zon.

Stap 5: Controleer de stek regelmatig om te zien of het vochtig genoeg is en er geen schimmelvorming optreedt. Bevochtig de potgrond indien nodig met een waterspuitje en verwijder eventuele schimmelvorming.

Stap 6: Na ongeveer zes weken zouden de wortels voldoende ontwikkeld moeten zijn en kan de plastic zak worden verwijderd. Je kunt dan de stek verplanten in een grotere pot of in de volle grond, op een locatie waar de klimhortensia voldoende zonlicht krijgt, maar niet direct in de felle middagzon staat.

Tips voor het verzorgen van klimhortensia stekken

– Plant de stekken op een beschutte plek om ze tegen strenge vorst te beschermen.
– Geef de stekken regelmatig water, maar voorkom dat de potgrond constant nat blijft.
– Geef de stekken wat gedroogde mestkorrels om de groei van nieuwe wortels en bladeren te stimuleren.
– Plant de stekken minstens 30 centimeter uit elkaar om te voorkomen dat ze elkaar in de weg groeien en dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Veelgestelde vragen

Q: Kan ik in de zomer een klimhortensia stekken?
A: Het is mogelijk om in de zomer te stekken, maar de beste tijd is in het voorjaar of in de vroege herfst.

Q: Hoe vaak moet ik de water geven?
A: Geef de stekken regelmatig water, maar voorkom dat de potgrond constant nat blijft en geef liever te weinig dan te veel water.

Q: Hoe lang duurt het voordat de stekken klaar zijn om geplant te worden?
A: Dit kan ongeveer zes weken duren, afhankelijk van de omgeving waarin de stek groeit.


Geplaatst

in

door

Tags: