Krentenboom snoeien

Heb je een krentenboom in je tuin staan? Dan weet je waarschijnlijk hoe prachtig deze boom kan bloeien. Maar om van zo’n mooie bloesem te blijven genieten, is het belangrijk om de krentenboom regelmatig te snoeien. In dit artikel delen we 15 tips om je krentenboom in goede conditie te houden.

Waarom is snoeien belangrijk?

Krentenbomen hebben, net als andere bomen, regelmatig onderhoud nodig. Snoeien stimuleert de boom om nieuwe takken te vormen, waardoor de bloei beter wordt. Bovendien voorkomt snoeien dat de boom te groot wordt en takken afbreken bij harde wind. Maar hoe pak je het snoeien van de krentenboom aan?

Wanneer snoeien?

De beste tijd om de krentenboom te snoeien is direct na de bloei, tussen mei en juli. Op dat moment is de boom nog in actieve groei en kan hij het beste herstellen van het snoeien. In deze tijd kun je ook dode takken verwijderen, zodat de boom weer gezond kan groeien.

Wat moet je gebruiken?

Gebruik altijd scherp en schoon gereedschap om de krentenboom te snoeien. Een scherpe snoeischaar voorkomt dat je takken beschadigt en bevordert bovendien een snelle genezing van de wond. Maak de snoeischaar na gebruik altijd schoon met een doekje en eventueel alcohol om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Verwijder dode en beschadigde takken

Begin met het verwijderen van dode en beschadigde takken. Dit zijn takken die geen bladeren hebben of die gebarsten of gebroken zijn. Door deze takken te verwijderen, voorkom je dat ziektes zich verspreiden en dat je boom kan sterven. Zorg ervoor dat je helemaal tot aan de stam knipt en dat je geen kaal hout achterlaat.

Dun de boom uit

Als je krentenboom erg vol en onoverzichtelijk is, kun je ervoor kiezen om de boom uit te dunnen. Dit betekent dat je enkele van de oudste takken verwijdert, om zo meer licht en lucht in de boom te brengen. Zorg ervoor dat je niet te veel takken tegelijk verwijdert en dat je alleen de dunste of zwakste takken kiest.

Vorm de krentenboom

Als je krentenboom wat rommelig oogt, kun je hem vormen tot een mooie ronde boom. Dit doe je door de takken aan de buitenkant langer te laten dan de takken aan de binnenkant. Zo krijg je een mooie ronde vorm en groeien er meer bloemen aan de buitenkant van de boom. Knip ook takken weg die te laag groeien en zo een obstakel kunnen vormen.

Snoei de krentenboom niet te veel

Het is belangrijk om de krentenboom niet te veel te snoeien. Als je te veel takken weghaalt, kan de boom verzwakken en minder bloeien. Houd daarom altijd een derde van de boom intact en verwijder niet te veel takken tegelijk. Kies er ook voor om de takken aan de onderkant niet te veel weg te knippen om ervoor te zorgen dat de hele boom voldoende water krijgt.

Ontdoe de krentenboom van ziektes

Als je ziektes opmerkt, is het belangrijk om deze direct te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je takken moet snoeien, maar het kan ook betekenen dat je insecten moet bestrijden. Ziekte en ongedierte kunnen ervoor zorgen dat de krentenboom minder gezond wordt en veel blad verliest.

Zorg voor sterke takken

Zorg ervoor dat je alleen de sterkste takken aan de krentenboom laat zitten. Een zwakke tak kan breken bij harde wind of kan minder bloeien. Kies daarom voor de takken die het meest recht naar boven groeien en de dikste takken.

Let op de groeirichting

Let bij het snoeien ook op de groeirichting van de takken. Knip takken weg die tegen de groeirichting in groeien. Hierdoor krijgt de boom meer kracht om nieuwe takken te vormen en zal hij sneller herstellen van het snoeien.

De juiste hoogte

De juiste hoogte van de krentenboom kan per persoon verschillen. Kies voor een hoogte die past bij de grootte van je tuin en zorg er altijd voor dat je genoeg ruimte laat voor de wortels om te groeien. Daarnaast raden wij aan om de boom niet hoger te maken dan 3 meter om ervoor te zorgen dat de krentenboom goed in verhouding blijft.

Bescherm de wond na het snoeien

Na het snoeien zal de krentenboom een wond hebben. Om te voorkomen dat de boom ziek wordt of last krijgt van insecten, is het belangrijk om de wond te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door de wond af te dekken met een speciale wondafdekmiddel.

Houd het snoeigereedschap scherp

Het is belangrijk om het snoeigereedschap na gebruik altijd goed schoon te maken en te laten drogen, om roest te voorkomen. Daarnaast is het een goed idee om het snoeigereedschap regelmatig te slijpen. Een scherpe snoeischaar maakt het snoeien gemakkelijker en voorkomt beschadiging van de takken.

Vermijd snoeien in de winter

Snoeien in de winter kan de krentenboom flink beschadigen. Door de koude temperaturen zal de boom minder snel herstellen van het snoeien en kan hij vatbaarder zijn voor ziektes. Bovendien kan snoeien de groei van de boom belemmeren, waardoor de bloei minder goed wordt.

Wees voorzichtig bij warm weer

Als de temperatuur boven de 25 graden Celsius uitkomt, is het beter om niet te snoeien. De boom zal dan namelijk te hard moeten werken om te herstellen van het snoeien en kan daardoor gemakkelijker ziek worden. Kies daarom bij voorkeur een bewolkte dag uit om de krentenboom te snoeien.

Het snoeien van een krentenboom is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft en goed blijft groeien. Door regelmatig dode takken te verwijderen, de boom uit te dunnen en niet te veel takken weg te knippen, kun je ervoor zorgen dat je boom blijft bloeien en gezond blijft. Zorg er ook altijd voor dat je het juiste gereedschap gebruikt en dat je de boom beschermt tegen ziekten en insecten.

1. Wanneer moet ik mijn krentenboom snoeien?
– Direct na de bloei tussen mei en juli.
2. Wat moet ik gebruiken om de krentenboom te snoeien?
– Gebruik scherp en schoon gereedschap, zoals een snoeischaar.
3. Wat moet ik doen met dode takken?
– Verwijder dode takken helemaal tot aan de stam.
4. Hoe dun ik de krentenboom uit?
– Verwijder enkele oudere takken om licht en lucht in de boom te brengen.
5. Hoe kan ik de krentenboom vormen?
– Kies ervoor om de takken aan de buitenkant langer te laten dan de takken aan de binnenkant.


Geplaatst

in

door

Tags: