Kronkelhazelaar stekken

Kronkelhazelaar stekken: hoe doe je dat?

De kronkelhazelaar, ook wel bekend als de corkscrew hazel of contorted hazelnut, is een prachtige struik met kronkelende takken en mooie bladeren. Het is een echte blikvanger in de tuin en kan bovendien goed gestekt worden. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een kronkelhazelaar kunt stekken en welke tips je moet volgen om de stekken succesvol te laten groeien.

Stap 1: Kies de juiste tijd

De beste tijd om kronkelhazelaars te stekken is in de vroege lente, voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Het is ook mogelijk om in de herfst te stekken, maar dit vergt meer zorg en aandacht omdat de stekken dan in de winter moeten blijven overwinteren.

Stap 2: Selecteer de juiste takken

Kies gezonde takken die minstens een jaar oud zijn en die geen tekenen vertonen van ziekte of beschadiging. Je kunt het best stekken snijden van takken die aan de onderkant van de struik groeien, omdat deze vaak sterker zijn.

Stap 3: Knip de stekken

Zodra je geschikte takken gevonden hebt, knip je stekken van ongeveer 15 cm lang af. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stekken, maar laat er een paar bovenaan zitten. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om te voorkomen dat de takken beschadigd raken.

Stap 4: Start het stekproces

Dompel de onderkant van de stekken in stekpoeder en steek ze in het plantgat dat je van tevoren hebt voorbereid. Zorg ervoor dat het gat ongeveer zo diep is als de onderste helft van de stek. Gebruik vervolgens een plastic zak om een kas te creëren rond de stekken. Zet de stekken op een warme, maar gefilterde plaats met voldoende licht.

Stap 5: Verzorging van stekken

Zodra de stekken geplant zijn, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat en voorkom direct zonlicht. Na ongeveer 6-8 weken zouden er wortels moeten verschijnen.

Slot

Dat was het proces van het stekken van een kronkelhazelaar in vijf stappen. Houd er rekening mee dat niet alle kronkelhazelaars even makkelijk te stekken zijn. De beste soorten om te stekken zijn ‘Red Majestic’ en ‘Tortuosa’. Als je deze stappen goed opvolgt en de stekken de juiste zorg en aandacht geeft, zul je binnenkort kunnen genieten van een mooie, nieuwe kronkelhazelaar in je tuin.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is de beste tijd om kronkelhazelaar te stekken?

De beste tijd om kronkelhazelaars te stekken is in de vroege lente, voordat de knoppen beginnen uit te lopen.

2. Welke soorten kronkelhazelaars zijn het makkelijkst om te stekken?

De beste soorten om te stekken zijn ‘Red Majestic’ en ‘Tortuosa’.

3. Hoe verzorg je stekken van een kronkelhazelaar?

Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat en vermijd direct zonlicht. Na ongeveer 6-8 weken zouden er wortels moeten verschijnen.


Geplaatst

in

door

Tags: