Lapsnuitkevers: hoe ze te bestrijden
Lapsnuitkevers zijn kleine kevers die vooral bekend staan om hun liefde voor wortelgewassen, zoals aardappelen, wortels, bieten, en andere groenten en fruit. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief, waardoor ze lastig te detecteren zijn. Maar hoe kun je ze bestrijden? In deze blog leggen we uit hoe je routes kunt nemen om deze plaag te eliminineren.
Bestrijdingsproces
1. Identificeer de kevers. Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je lid van het juiste misdrijf bent. De lapsnuitkever onderscheidt zich door zijn bruine tot zwarte kleur en zijn korte, ronde snuit. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een relatief hard pantser. Als u niet zeker weet of u met lapsnuitkevers te maken heeft, kunt u ook naar het grondsysteem kijken; als er gaten, gangen en dode wortels in zitten, dan is de kans groot dat u lapsnuitkevers heeft.
2. Verwijder dode planten. Lapsnuitkevers zijn in staat om zich tussen dode bladeren en takken te verstoppen, dus het is belangrijk om deze eerst te verwijderen voordat u ander bestrijdingsmethoden overweegt.
3. Gebruik aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die helpen bij het bestrijden van insectenplagen zoals de lapsnuitkever. Aaltjes zijn natuurlijk en niet schadelijk voor mensen, dieren en planten, maar wel voor de kleine insecten die ze bestrijden. Het is belangrijk om aaltjes te gebruiken als de grond vochtig is en de temperatuur boven de 10°C. Breng ze in de avond aan om te voorkomen dat ze door zonlicht worden gedood.
4. Plaats vallen. Als aanvullende maatregel op de aaltjes, kunnen vallen worden gebruikt om de larven van lapsnuitkevers te vangen. Graaf kleine kuilen in de grond en plaats hierin stukjes aardappel, wortel of ander aantrekkelijk voedsel. De larven van lapsnuitkevers zullen zich hierin nestelen en kunnen dan gemakkelijker worden verwijderd.
5. Gebruik pesticiden. Als laatste redmiddel kunt u pesticiden gebruiken om de lapsnuitkevers te bestrijden. Dit is echter geen voorkeursmethode, omdat pesticiden schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Kies daarom voor pesticiden met de minste impact, zoals neemolie of spinosad. Doe dit alleen als het niet anders kan.
Veelgestelde vragen over de bestrijding van lapsnuitkevers
1. Zijn lapsnuitkevers gevaarlijk voor mensen? Nee, lapsnuitkevers zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren.
2. Kunnen aaltjes schade toebrengen aan planten? Nee, aaltjes zijn alleen effectief tegen insecten en hebben geen schadelijke invloed op planten.
3. Hoe vaak moet ik de verschillende methoden uitvoeren? Het is het beste om de maatregelen regelmatig uit te voeren, bijvoorbeeld maandelijks. Houd de omstandigheden in de gaten en pas uw aanpak aan als dat nodig is.
4. Zijn er andere manieren om lapsnuitkevers te voorkomen? U kunt de omgeving netjes houden door regelmatig de dode takken en bladeren te verwijderen. Houd de grond vochtig om de omgeving voor aaltjes aantrekkelijk te maken en plant insectenbestendige gewassen om te voorkomen dat lapsnuitkevers zich voeden aan uw gewassen.
Lapsnuitkevers kunnen een grote plaag vormen en schade toebrengen aan uw tuin en gewassen. Het is belangrijk om verschillende bestrijdingsmethoden te gebruiken om ervoor te zorgen dat u ze effectief bestrijdt. Door aaltjes te gebruiken, vallen te plaatsen en pesticiden te gebruiken als laatste redmiddel, kunt u lapsnuitkevers bestrijden en uw planten beschermen.