Lavendel stekken

Lavendel stekken

Lavendel is een prachtige plant die geliefd is om zijn geur en mooie paarse bloemen. Het is een veel voorkomende plant in tuinen over de hele wereld en wordt vaak gebruikt als een borderplant, een haag of als potplant. Een van de beste manieren om meer lavendelplanten te krijgen is door ze te stekken. Het is een eenvoudige en kosteneffectieve methode om nieuwe planten te maken, en het kan worden gedaan met slechts een paar eenvoudige benodigdheden en een beetje tijd en geduld.

Benodigdheden voor het stekken van lavendel

Om lavendel succesvol te kunnen stekken, heb je een paar essentiële benodigdheden nodig, waaronder:

 1. Moederplant: Een gezonde moederplant met een sterke stengel is essentieel voor het stekken van lavendel.
 2. Schone en scherpe snoeischaar: Het is belangrijk om een ​​scherpe snoeischaar te gebruiken om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt en om de sneden zo schoon mogelijk te maken.
 3. Stekpoeder: Stekpoeder bevordert de wortelgroei en kan de kans op succesvol stekken vergroten.
 4. Potgrond: Lavendel heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan voedingsstoffen.
 5. Potjes: Kleine potjes zijn perfect voor het stekken van lavendel en zorgen ervoor dat de nieuwe planten genoeg ruimte hebben om te groeien.
 6. Water: Lavendel heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven.
 7. Plantaardige plastic zak of propagator: Dit helpt om de luchtvochtigheid rond de stekken te behouden en kan de kans op succesvol stekken vergroten.

Stap-voor-stap instructies voor het stekken van lavendel

 1. Kies een gezonde moederplant: Kies een lavendelplant die sterk en gezond is en snijd een stukje van ongeveer 10-15 centimeter af van de bovenkant van de stengel.
 2. Verwijder de onderste bladeren: Verwijder de onderste 1-2 sets bladeren van de stengel om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor nieuwe wortelgroei.
 3. Breng stekpoeder aan: Breng een kleine hoeveelheid stekpoeder aan op de snijwond om de wortelgroei te bevorderen.
 4. Plant de stek: Plant de stek in een potje gevuld met vochtige potgrond. Druk de grond lichtjes aan om ervoor te zorgen dat de stek goed vastzit.
 5. Houd de stek vochtig: Zorg ervoor dat de stek vochtig blijft door regelmatig water te geven.
 6. Bedek de stek met een plastic zak: Bedek de stek met een plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden en de kans op succesvol stekken te vergroten. Als je geen plastic zak hebt, kun je ook een propagator gebruiken.
 7. Plaats de stek op een lichte plek: Zet de potjes op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de stekken kan beschadigen.
 8. Geduld hebben: Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stekken wortel schieten en beginnen te groeien. Houd de stekken goed in de gaten en blijf ze regelmatig water geven.
 9. Verpot de stekken: Wanneer de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld, kunnen ze worden overgeplant naar grotere potten of in de tuin worden geplant.

Tips voor succesvol stekken van lavendel

 • Kies een gezonde moederplant met een sterke stengel.
 • Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is.
 • Gebruik stekpoeder om de kans op succesvol stekken te vergroten.
 • Gebruik vochtige, goed doorlatende potgrond.
 • Houd de stekken vochtig en bedek ze met een plastic zak of propagator om de luchtvochtigheid hoog te houden.
 • Zet de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Veelgestelde vragen over het stekken van lavendel

 1. Wanneer is de beste tijd om lavendel te stekken?

Het beste moment om lavendel te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer wanneer de plant actief groeit.

 1. Hoeveel tijd kost het om lavendel te stekken?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stekken wortel schieten en beginnen te groeien, dus het vereist enig geduld en consistentie.

 1. Hoe vaak moet ik mijn lavendelstekken water geven?

Je moet je lavendelstekken regelmatig water geven, ongeveer twee keer per week of wanneer de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat je de stekken niet overwaterd, want dit kan wortelrot veroorzaken.

 1. Kan ik lavendel stekken als de plant niet bloeit?

Ja, je kunt lavendel stekken ongeacht of de plant wel of niet bloeit. Zolang de plant gezond is en sterke stengels heeft, kun je stekken nemen.

Conclusie

Lavendel is een mooie en geurige plant die gemakkelijk kan worden vermeerderd door stekken te nemen. Het proces is relatief eenvoudig en vereist slechts een paar essentiële benodigdheden en geduld. Door de juiste stappen te volgen en de stekken goed te verzorgen, kun je binnen enkele maanden nieuwe lavendelplanten kweken. Het is een leuke en kosteneffectieve manier om je tuin te verrijken met deze prachtige plant.


Geplaatst

in

door

Tags: