Leibomen snoeien

Als tuinliefhebber ben je wellicht bekend met leibomen. Leibomen zijn bomen die langs een staak of muur worden geleid en gesnoeid om een plat vlak te vormen. Maar hoe onderhoud je deze mooie en unieke bomen? In dit artikel delen we tips over het snoeien van leibomen zodat je jouw groene pronkstukken in topconditie houdt.

Wat zijn leibomen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke bomen geschikt zijn om te leiden. In principe zijn alle bomen geschikt, afhankelijk van de grootte. Vaak wordt er gekozen voor beuken, lindes of esdoorns. Het doel van het leiden van bomen is om een effen scherm te creëren en de hoogte en breedte van de boom te beperken.

Wanneer moet je leibomen snoeien?

Het snoeien van leibomen dient te gebeuren twee keer per jaar om de vorm van de bomen te behouden. De beste tijd om te snoeien is in de winter en de zomer. In de winter snoei je de hoofdtakken en in de zomer snoei je de nieuwe takken.

Wat is het juiste snoeigereedschap?

Om leibomen te snoeien heb je het juiste gereedschap nodig. Denk hierbij aan een goede snoeischaar, zaag en ladder. Zorg ervoor dat het gereedschap scherp is, waardoor het sneller en gemakkelijker werkt en de takken niet beschadigt.

Hoe snoei je leibomen?

Leibomen snoeien vereist wat techniek. Begin met het verwijderen van dode, beschadigde en zieke takken. Snoei de takken die in de verkeerde richting groeien. De leitakken moeten ondersteund worden om te voorkomen dat ze afbreken. Snoei takken die elkaar kruisen, om te voorkomen dat ze elkaar kapotdrukken. En snoei takken die te ver uitsteken, om de gewenste vorm te behouden.

Welke vorm moet een leiboom hebben?

Leibomen kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de wensen van de tuinier. De bomen kunnen in een rechthoekige, vierkante of ronde vorm gesnoeid worden. In principe is het belangrijk dat het scherm dicht is en niet te breed uitloopt.

Hoe onderhoud je leibomen?

Leibomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Na het snoeien is het belangrijk om eventuele beschadigde takken te verwijderen en de wonden te behandelen. Ook kan het nodig zijn om takken te buigen en vast te zetten om een bepaalde vorm te behouden. Geef de bomen voldoende water en voeding om ze gezond te houden.

Tips voor leibomen snoeien

1. Begin vroeg in de ochtend, als de takken nog stevig zijn en niet te warm worden.
2. Maak gebruik van ladderstabilisatoren om veilig te werken.
3. Snoei niet te veel takken in één keer, om de conditie van de boom te behouden.
4. Houd de vorm van de leiboom in gedachten bij het snoeien, om de gewenste vorm te behouden.
5. Wees voorbereid op onverwachte obstakels zoals vogelnesten of hommelnesten.

Veelgestelde vragen over leibomen snoeien

1. Is het nodig om leibomen te snoeien?
Ja, leibomen moeten gesnoeid worden om de vorm te behouden en gezond te blijven.
2. Wanneer moet ik leibomen snoeien?
Leibomen moeten twee keer per jaar gesnoeid worden, in de winter en de zomer.
3. Wat is het beste snoeigereedschap?
Een goede snoeischaar, zaag en ladder zijn belangrijke gereedschappen bij het snoeien van leibomen.
4. Hoe voorkom ik dat leibomen te breed uitlopen?
De leitakken moeten regelmatig gesnoeid worden om te voorkomen dat ze te ver uitlopen.
5. Kan ik zelf leibomen snoeien?
Ja, als je de juiste techniek en gereedschap hebt, kun je zelf leibomen snoeien. Houd wel rekening met de veiligheidsaspecten en de gezondheid van de boom.

Conclusie

Leibomen geven een unieke charme aan de tuin en kunnen in verschillende vormen gesnoeid worden. Het is belangrijk om leibomen regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en gezond te blijven. Door gebruik te maken van de juiste techniek en gereedschap, en het opvolgen van de bovenstaande tips, kun je zelf leibomen snoeien en genieten van een prachtige tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: