Leliekever bestrijden

Leliekevers zijn kleine, felgekleurde insecten die veel schade kunnen aanrichten aan je tuin. Ze eten namelijk van de bladeren en bloemen van de lelies en kunnen zo de planten flink verzwakken, wat kan leiden tot een slechte groei en minder mooie bloemen. Gelukkig kun je de leliekever bestrijden met een aantal eenvoudige stappen. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je leliekevers moet bestrijden. De volwassen kevers komen in het voorjaar tevoorschijn en beginnen met het eten van de lelies. Dit is dan ook het moment waarop je actie dient te ondernemen.

Stap 1: Verwijder de kevers

Ga ’s ochtends vroeg, wanneer de kevers nog traag zijn, de tuin in en verzamel alle kevers die je kunt vinden. Dit kun je het beste doen door de kevers in een emmer te laten vallen die je vult met water en afwasmiddel. Het afwasmiddel breekt namelijk de oppervlaktespanning van het water, waardoor de kevers zinken en verdrinken. Herhaal dit proces dagelijks totdat je geen kevers meer kunt vinden.

Stap 2: Verwijder de eitjes

De kevers leggen hun eitjes in de grond bij de lelies. Deze eitjes komen na een paar dagen uit en de larven beginnen met het eten van de wortels van de lelies. Om de leliekever effectief te bestrijden, dien je ook de eitjes te verwijderen. Dit kun je doen door met je handen voorzichtig door de grond te gaan en de eitjes eruit te halen.

Stap 3: Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen beschikbaar om de leliekever te bestrijden. Een goed voorbeeld hiervan is neemolie. Dit is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van de zaden van de neemboom en dat insecten op een effectieve manier kan doden. Spuit de neemolie op de lelies volgens de aanwijzingen op de verpakking. Daarnaast kun je ook gebruik maken van nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die de larven van de leliekever opeten. Je kunt deze aaltjes online bestellen en vervolgens in de grond bij de lelies verspreiden.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om leliekevers te bestrijden?

De beste tijd om leliekevers te bestrijden is in het voorjaar, wanneer de kevers tevoorschijn komen.

2. Zijn er natuurlijke bestrijdingsmiddelen beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen beschikbaar, zoals neemolie en nematoden.

3. Moet ik de leliekever elk jaar bestrijden?

Ja, het is aan te raden om de leliekever elk jaar opnieuw te bestrijden om te voorkomen dat ze terugkeren.


Geplaatst

in

door

Tags: