Lipstick plant stekken

Het stekken van een lipstick plant

Plantenliefhebbers zijn altijd op zoek naar nieuwe planten die ze kunnen toevoegen aan hun collectie. Een populaire plant onder deze groep is de lipstick plant. De plant wordt zo genoemd vanwege de rode kelken die uit de groene bloemknoppen steken, waardoor ze op lippenstift lijken. Deze plant is bijzonder geliefd vanwege zijn eenvoudige verzorging en het feit dat het gemakkelijk te stekken is. In deze blog bespreken we hoe je stap voor stap een lipstick plant kunt stekken en hoe je op de juiste manier voor de stekken kunt zorgen.

Welk type lipstick plant kan het beste worden gestekt?

Er zijn verschillende soorten lipstick planten, maar het beste voor stekken zijn de Aeschynanthus lobbianus en de Aeschynanthus radicans. De Aeschynanthus lobbianus heeft heldere, oranjerode bloemen. De Aeschynanthus radicans heeft donkerder, bijna paarsachtig rood. Beide soorten zijn relatief gemakkelijk te stekken en hebben vergelijkbare verzorgingsbehoeften.

Hoe stap je over van vermeerdering naar een nieuwe plant?

Lipstick planten zijn vrij gemakkelijk te stekken. Hier zijn de eenvoudige stappen die je moet volgen:

Stap 1: Kies een gezonde plant met stevige stengels. Snijd voorzichtig enkele stekken af van ongeveer 10 tot 15 cm lang met minimaal twee bladparen. Deze moeten worden gesneden met een schone, scherpe schaar.

Stap 2: Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stengel. Dit helpt om de wortelgroei te bevorderen en zorgt ervoor dat de energie van de plant naar de wortels gaat.

Stap 3: Doop het uiteinde van de stengel in een wortelgroeipoeder en tik het overtollige poeder eraf.

Stap 4: Vul een bak met vochtige, goed doorlatende potgrond en maak een kleine opening in het midden om de stek in te plaatsen.

Stap 5: Plaats de stek in de opening, bedek deze met een beetje potgrond en druk stevig aan om ervoor te zorgen dat de stek stevig vast blijft zitten.

Stap 6: Plaats de bak met stekken op een warme, lichte en vochtige plaats en houd de potgrond vochtig. De stekken zullen in ongeveer 4-6 weken beginnen te wortelen.

Stap 7: Wanneer de stekken eenmaal zijn geworteld, kun je ze verpotten in individuele potten met verse potgrond.

Tips voor het verzorgen van de stekken

Om uw gestekte lipstick planten succesvol te laten groeien, zijn hier enkele tips om te volgen:

– Plaats de gestekte planten op een plek met helder, indirect licht.
– Houd de grond constant vochtig, maar niet doorweekt.
– Gebruik een vloeibare meststof om de planten elke twee weken te voeden.
– Verwijder eventuele dode of gele bladeren om ongedierte en ziektes te voorkomen.
– Vermijd te allen tijde intense hitte of kou.

Veelgestelde vragen

1. Tot wanneer is het beste moment om lipstickplanten te stekken?
De beste tijd om lipstick planten te stekken is in de lente of vroege zomer wanneer de plant actief is en de wortels snel zullen groeien.

2. Is het mogelijk om lipstickplanten te stekken in water?
Ja, het is mogelijk om een lipstickplant te stekken in water. Doe het stekje in een bewaartorentje gevuld met water en zet op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Ververs het water regelmatig en wacht totdat er kleine wortels ontstaan.

3. Waarom sterven mijn gestekte lipstick planten af?
Het kan zijn dat de planten niet genoeg vocht krijgen, niet genoeg licht hebben en/of dat de grond te nat of te droog is. Zorg voor een goede balans tussen vochtigheid, licht en voeding.

In conclusie, het stekken van een lipstick plant is een eenvoudige maar effectieve manier om deze planten te vermeerderen en je collectie snel uit te breiden. Het kan worden gedaan door het volgen van de bovenstaande stappen en het verzorgen van de stekken zoals hierboven beschreven. Het geven van de juiste hoeveelheid water, voeding, licht en warmte is essentieel voor het succesvol laten groeien van de stekken. Met deze tips kun je je collectie lipstickplanten vergroten en genieten van hun prachtige bloemen.


Geplaatst

in

door

Tags: