Loodglansschimmel bestrijden

De vijand van elke huiseigenaar met houten meubels: loodglansschimmel. Een vervelende schimmel die hout aantast en voor lelijke plekken op meubels zorgt. Gelukkig zijn er methoden om deze schimmel te bestrijden en terug te dringen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je het best loodglansschimmel kunt bestrijden.

Stap 1: Identificeren van de schimmel

Loodglansschimmel herkennen kan soms lastig zijn, omdat het vaak lijkt op andere schimmelsoorten. De kleur van loodglansschimmel is vaak groen en het heeft een glanzend oppervlak. Zoek dus goed naar deze kenmerken.

Stap 2: Ventilatie

Een van de belangrijkste stappen in het bestrijden van loodglansschimmel is het creëren van betere ventilatie. Schimmels groeien graag in vochtige en warme omgevingen en goede ventilatie kan helpen om deze omgeving te drogen. Zet dus ramen en deuren open zodat de lucht kan circuleren.

Stap 3: Schoon maken

Nadat je de schimmel hebt geïdentificeerd en de ventilatie hebt verbeterd, kun je beginnen met het schoonmaken van het aangetaste hout. Gebruik hiervoor een spons en een schimmelreiniger speciaal voor loodglansschimmel. Een simpel sopje met water en schoonmaakmiddel is vaak niet voldoende om loodglansschimmel te bestrijden.

Stap 4: Schuren

De volgende stap is het schuren van het hout. Dit doe je nadat het hout goed droog is. Gebruik hiervoor een schuurpapiertje met een fijne korrel. Het schuren van het hout helpt om de schimmel beter te verwijderen en om het oppervlak glad te maken.

Stap 5: Aanvullende behandeling

Om ervoor te zorgen dat de schimmel niet terugkomt, kun je gebruik maken van een aanvullende behandeling. Er zijn speciale middelen, zoals fungiciden, die de schimmel en de sporen doden. Het is wel belangrijk om de instructies op de verpakking goed te volgen.

Veelgestelde vragen

Q: Is loodglansschimmel gevaarlijk?

A: Loodglansschimmel is in principe niet gevaarlijk voor mensen en dieren, maar kan wel schade aanrichten aan houten oppervlakken en meubels.

Q: Moet ik een professional inschakelen om loodglansschimmel te bestrijden?

A: Het bestrijden van loodglansschimmel is goed zelf te doen, mits je de juiste stappen en materialen volgt. Als de schimmel echter al langere tijd aanwezig is, is het verstandig om een professional in te schakelen.

Q: Kan loodglansschimmel terugkomen?

A: Als de oorzaak van de schimmel niet wordt aangepakt, kan de schimmel terugkomen. Zorg er dus voor dat je de ventilatie verbetert en het hout goed schoon houdt.

Loodglansschimmel is een vervelende schimmel, maar kan gelukkig goed worden bestreden. Door goede ventilatie, schoonmaakmiddelen en aanvullende behandelingen kun je ervoor zorgen dat de schimmel niet terugkomt. En onthoud: voorkomen is beter dan genezen, dus houdt de ventilatie en het hout goed schoon.


Geplaatst

in

door

Tags: