Maagdenpalm stekken

De maagdenpalm, ook wel Vinca genoemd, is een prachtige klimplant die zich kenmerkt door zijn opvallende blauwe bloemen en groene bladeren. Het is een plant die goed gedijt in de volle grond, maar ook uitermate geschikt is om binnen te kweken. Wil je zelf ook een maagdenpalm stekken? Lees dan verder voor een stap-voor-stap handleiding!

Allereerst is het belangrijk om te weten welke maagdenpalm geschikt is om te stekken. Hierbij kun je het beste kiezen voor een gezonde plant met sterke scheuten. Kies bij voorkeur een plant die niet in bloei staat, omdat dit de stekkans verkleint. Het beste moment om te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant nog volop in groei is.

Stap 1: Knip gezonde scheuten af van ongeveer 10 cm lang. Zorg dat elke scheut minimaal twee bladeren heeft.

Stap 2: Verwijder de onderste bladeren van de scheut. Knip ook de bloemknoppen weg om de plant energie te besparen.

Stap 3: Vul een klein potje met vochtige potgrond. Maak met een stokje een gaatje in de potgrond en plaats de stek hierin.

Stap 4: Bedek de stek met een plastic zakje. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog.

Stap 5: Zet het potje op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven.

Na ongeveer 3 weken zullen er wortels aan de stekken groeien en kun je de plant verpotten in een grotere pot of in de volle grond zetten. Zorg hierbij dat de plant op een licht beschaduwde plek staat en geef regelmatig water.

Wil je het stekken van de maagdenpalm nog succesvoller maken? Kies dan voor de ondergrondse stekmethode. Hierbij graaf je een gezonde scheut in de grond en wacht je tot deze wortels heeft ontwikkeld. Hierna kun je de scheut afknippen en verpotten.

Veelgestelde vragen:

1. Wanneer is het beste moment om de maagdenpalm te stekken?
Het beste moment om te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant nog volop in groei is.

2. Welke maagdenpalm is het beste geschikt om te stekken?
Kies voor een gezonde plant met sterke scheuten. Kies bij voorkeur een plant die niet in bloei staat, omdat dit de stekkans verkleint.

3. Moet ik de stekken afdekken?
Ja, bedek de stekken met een plastic zakje zodat de luchtvochtigheid hoog blijft.

Het stekken van de maagdenpalm is een gemakkelijke en leuke manier om deze plant te vermeerderen. Met bovenstaande tips zul je al snel een prachtige maagdenpalm in huis hebben!


Geplaatst

in

door

Tags: