Magnolia stekken

Het vermeerderen van planten kan op vele manieren, waarvan het stekken een van de populairste methoden is. Zo ook bij magnolia’s: door het stekken van een tak kun je nieuwe, gezonde planten creëren die dezelfde eigenschappen hebben als de moederplant. Benieuwd naar het stekken van een magnolia? Lees dan snel verder!

Welke magnolia’s kun je het beste stekken?
Niet alle soorten magnolia’s zijn geschikt om te stekken. Het is namelijk vooral belangrijk dat de te stekken takjes niet te hard zijn, want dan is de kans op wortelen een stuk kleiner. Het beste kun je dus takjes stekken van een jonge magnolia, eentje die nog niet te groot is en dus nog niet te veel hout heeft gevormd. Een van de beste soorten voor het stekken van takjes is de Magnolia stellata, ook wel bekend als de Stermagnolia.

Hoe kun je het beste stekken?
Het stekken van een magnolia is relatief eenvoudig en kan op verschillende manieren. Een van de meest voorkomende is het stekken van een jonge tak in het voorjaar. Je kunt dan het beste een takje nemen dat nog niet te veel hout heeft gevormd, en deze schuin afsnijden. Zorg ervoor dat je een klein stukje van de moederplant meeneemt, zodat je zeker weet dat er genoeg voedingsstoffen in het takje zitten.

Als je het takje hebt afgesneden, haal je voorzichtig de onderste blaadjes eraf en knip je het takje schuin af net onder een oog. Vervolgens laat je het takje een dag of twee drogen, zodat de wondjes kunnen helen. Daarna kun je het takje in een potje met speciale stekgrond planten, waarin je het ongeveer 1 cm diep onder de grond steekt. Zet het potje op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Hoe verzorg je de stekken?
Zodra je het takje hebt geplant, is het belangrijk om het vochtig te houden. Geef het daarom regelmatig wat water, maar niet te veel, anders loop je het risico dat de worteltjes gaan rotten. Daarnaast is het goed om het takje af en toe te besproeien, om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te laag wordt. Na een paar weken zou het takje moeten gaan wortelen en dan kun je het langzaam aan steeds minder water geven.

Veelgestelde vragen:
1. Hoe lang duurt het voordat een magnolia takje worteltjes krijgt?
Dat verschilt per takje, maar over het algemeen duurt het tussen de 4 en 8 weken voordat er worteltjes ontstaan.
2. Kan ik het hele jaar door magnolia’s stekken?
Het beste is om dit in het voorjaar te doen, als de plant net begint te groeien en er dus veel voedingsstoffen beschikbaar zijn. In principe kun je het hele jaar door stekken, maar de kans op succes is dan wel kleiner.
3. Moet ik speciale stekgrond gebruiken?
Ja, dat is aan te raden, omdat stekgrond veel voedingsstoffen bevat en het takje zo een goede voedingsbodem krijgt. Gewone potgrond is minder geschikt voor stekjes.
4. Hoe groot moet het potje zijn waarin ik het takje plant?
Een potje van zo’n 10 centimeter doorsnede is groot genoeg voor één takje. Zorg wel dat het potje goed afwaterend is.
5. Hoe weet ik of mijn stekje goed groeit?
Als je na enkele weken ziet dat er nieuwe blaadjes ontstaan en het takje steviger aanvoelt, dan kun je ervan uitgaan dat je stekje goed groeit.


Geplaatst

in

door

Tags: