Mandevilla stekken

Een mandevilla, ook wel bekend als de Dipladenia, is een prachtige klimplant met bloemen in verschillende kleuren. Het is mogelijk om mandevilla’s te kopen die al volgroeid zijn, maar het is ook mogelijk om ze te stekken. Het stekken van planten is een methode waarmee je nieuwe planten kunt laten groeien uit delen van een bestaande plant. In deze blog lees je alles over het stekken van een mandevilla, welke soorten je het beste kunt stekken en hoe je de stekken het beste kunt verzorgen.

Welke mandevilla’s kun je stekken?

Er zijn verschillende soorten mandevilla’s, maar niet alle soorten zijn geschikt om te stekken. Over het algemeen geldt dat de mandevilla’s die veel aanmaak hebben van lange dunne takken en weinig bloemen minder geschikt zijn om te stekken. Het beste kun je er eentje kiezen die volledig in bloei is en veel nieuwe scheuten heeft.

Methode 1: stekken in water

Deze methode is vrij eenvoudig en vereist weinig materiaal. Om te beginnen, kies je een gezonde tak van ongeveer 10 tot 15 centimeter lengte. Haal de bladeren van de onderste helft van de tak af en zet de tak in een glas met water. Zorg ervoor dat de tak niet omvalt en ververs het water elke paar dagen. Na een paar weken zullen er worteltjes groeien vanuit de tak. Wanneer de wortels ongeveer 2 tot 3 centimeter lang zijn, kun je de stekken in de grond planten.

Methode 2: stekken in grond

Deze methode is iets ingewikkelder dan de eerste methode. Begin met het snijden van een gezonde tak van ongeveer 10 tot 15 centimeter lengte. Haal de bladeren van de onderste helft van de tak af en doop de stek in een speciale stekpoeder. Dit poeder bevat hormonen die de groei van wortels bevorderen. Stop de stek in een pot gevuld met compost en zorg ervoor dat de stek niet omvalt. Geef de stekken regelmatig water en houd de grond vochtig.

Het verzorgen van de stekken

Het is belangrijk om de stekken goed te verzorgen, zodat ze goed kunnen groeien. Zorg ervoor dat de stekken voldoende licht krijgen, maar vermijd direct zonlicht. Ook de temperatuur is belangrijk: tussen de 18 en 22 graden Celsius is ideaal voor de stekken. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de stekken te nat worden. Geef alleen water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels hebben gekregen?

Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de temperatuur en de vochtigheidsgraad, maar over het algemeen duurt het ongeveer twee tot zes weken voordat er wortels groeien.

2. Wanneer kan ik de stekken in een grotere pot planten?

Wacht tot de plantjes groot genoeg zijn om te verpotten. Dit kun je testen door zachtjes aan de stek te trekken. Als deze vastzit in de grond, is hij groot genoeg om te verpotten.

3. Kan ik meerdere stekken in één pot planten?

Ja, dat is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de plantjes uiteindelijk allemaal hun eigen pot nodig hebben, dus vergeet niet om ze op tijd te verpotten.

In deze blog heb je geleerd hoe je een mandevilla kunt stekken en welke soorten het meest geschikt zijn. Ook heb je tips gekregen over hoe je de stekken het beste kunt verzorgen en heb je de antwoorden op veelgestelde vragen kunnen lezen. Houd je aan deze richtlijnen en geniet straks van een prachtige bloeiende mandevilla in je eigen tuin!


Geplaatst

in

door

Tags: