Meidoorn snoeien

Meidoorn is een prachtige struik die erg gewild is vanwege zijn mooie bloemen en bessen, maar ook vanwege de sierlijke vorm. Het snoeien van de meidoorn is niet moeilijk, maar het vereist wel enige kennis en ervaring. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het snoeien van de meidoorn.

Waarom moet de meidoorn gesnoeid worden?

De meidoorn heeft regelmatig snoeiwerk nodig om een gezonde groei te behouden en zijn mooie vorm te behouden. Als de plant niet wordt gesnoeid kan het een rommelige uitstraling krijgen en de bloei verminderd worden. Door het snoeien kan de plant gezond blijven en zal het zorgen voor een rijkelijke bloei.

Wanneer kun je de meidoorn snoeien?

De beste periode om de meidoorn te snoeien is tussen november en maart. Tijdens deze periode is de meidoorn in rust waardoor de kans op beschadiging en bloeden van de plant na het snoeien wordt vermeden. Het snoeien kan beter niet worden uitgevoerd tijdens het groeiseizoen (april – augustus) omdat de bloeiperiode dan wordt aangetast en dit de plant kan beschadigen.

Het snoeien van jonge meidoornplanten

Jonge meidoornplanten kunnen het beste worden gesnoeid wanneer ze nog jong zijn, in hun eerste of tweede jaar. Het is belangrijk om een sterke basis te vormen voor de struik. Snoei daarom alle dunne of zwakke takken weg en laat alleen de sterkste takken staan die de meidoorn zijn mooie vorm geven.

Het snoeien van volwassen meidoornplanten

Volwassen meidoornplanten kunnen het beste licht worden gesnoeid. Snoei in het vroege voorjaar zodra de winter voorbij is. Snoei alle dode of beschadigde takken weg en knip de uitstekende takken bij. Bewaar de centrale takken alvorens de zijtakken aan te pakken, zodat de structuur van de plant intact blijft.

Dikke takken verwijderen

Als er takken bij zitten die te dik zijn om met een snoeischaar weg te knippen, kan de tak het best eerst van onderaf worden gezaagd. Zaag niet te dicht bij de stam, maar houd een stomp van ongeveer 5 cm over. De stomheid van de snede zorgt voor een snellere genezing van de plant en zorgt ervoor dat de plant niet beschadigd door de snoei wonden.

Wat heb je nodig om de meidoorn te snoeien?

Om de meidoorn te snoeien heb je een aantal gereedschappen nodig. Het belangrijkste gereedschap is een scherpe snoeischaar. Daarnaast heb je eventueel een takkenschaar of -zaag en handschoenen nodig om je handen te beschermen tegen doornen.

Tips voor het snoeien van meidoorn

Hieronder volgen enkele handige tips voor het snoeien van de meidoorn:

Verwijder dode takken en scheuten direct van de plant.

Dode takken en scheuten aan de plant kunnen insecten en ziekten aantrekken. Door deze takken en scheuten direct te verwijderen blijft de struik gezonder.

Knip niet in de hoofdtakken.

De hoofdtakken van de meidoorn zorgen voor de structuur van de plant en zijn belangrijk voor de vorm. Knip deze takken niet af, anders raakt de structuur verstoord.

Snoei niet te veel tegelijk.

Snoei niet meer dan 1/3 van de plant in hetzelfde jaar, anders kan de plant beschadigd raken.

Controleer regelmatig op ziekten of plagen.

Controleer de plant regelmatig op tekenen van ziekten of plagen. Als een tak of scheut aangetast is, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd om verdere infectie te voorkomen.

Veel gestelde vragen over meidoorn snoeien

1. Kan een meidoorn gesnoeid worden op een zonnige dag?

Het wordt afgeraden om te snoeien op een zonnige dag omdat de plant hierdoor kan uitdrogen. Het snoeien op een bewolkte dag of een koelere dag is beter voor de plant.

2. Moet ik oude takken van de meidoornplant verwijderen?

Oude takken kunnen verwijderd worden als ze beschadigd zijn of de groei van de plant verstoren. Maar knip niet alle oude takken in één keer af, maar verdeel deze over een paar jaar. Dit voorkomt dat de plant teveel wordt beschadigd in één keer.

3. Kan ik een meidoornplant snoeien als het regenachtig is?

Het is beter om niet te snoeien als het regenachtig is. Door de vochtige omstandigheden is er een grotere kans op infectie van de plant.

4. Kan ik een meidoorn snoeien als deze al bessen heeft?

Het is beter om niet te snoeien als de plant al bessen heeft. Dit kan zorgen voor een verminderde bloei en minder bessenvorming het volgende jaar.

5. Kan ik een meidoornplant snoeien tot een specifieke vorm?

Ja, u kunt een meidoorn in een specifieke vorm snoeien. Door consequent snoeien kunnen specifieke vormen worden gecreëerd, zoals een haag of bolvorm. Vormsnoei dient echter wel te worden beperkt om de structuur van de plant niet te betasten.

Conclusie

Nu weet je alles wat je moet weten over het snoeien van de meidoorn. Door de plant op de juiste manier te snoeien blijft de plant gezond en behoudt het zijn prachtige uitstraling. Vergeet niet om regelmatig te controleren op ziekten en plagen en zo snel mogelijk aangetaste takken en scheuten te verwijderen. Het is belangrijk om altijd te snoeien met scherp gereedschap om de plant zo weinig mogelijk te beschadigen. Met deze tips en tricks ben je er klaar voor om jouw meidoornplant weer mooi te maken!


Geplaatst

in

door

Tags: