Mollenplaag bestrijden

De zoektocht naar een mooie en goed onderhouden tuin kan een ware uitdaging zijn. Het is daarom erg vervelend als je plotseling te maken krijgt met een mollenplaag. Mollen kunnen namelijk flinke schade toebrengen aan je tuin. Ze graven namelijk gaten en tunnels die niet alleen lelijk zijn, maar ook gevaarlijk voor mens en dier. Bovendien zorgen de molshopen ervoor dat het gras wordt beschadigd en dat er onkruid rondom de mollenhopen groeit. Gelukkig zijn er diverse manieren om een mollenplaag te bestrijden. In deze blog lees je hoe je deze vervelende dieren kunt bestrijden.

Allereerst is het goed om te weten hoe je een mollenplaag kunt herkennen. Mollen hebben een kenmerkende manier van graven, waardoor de molshopen een duidelijke aanwijzing zijn. Daarnaast zie je soms mollen in de tuin lopen of zie je hun gangenstelsel op bepaalde plekken in de tuin. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, voordat de mollenplaag zich verder ontwikkelt. Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen om een mollenplaag te bestrijden.

Stap 1: Belangrijk om te weten

Voordat je begint met het bestrijden van mollen, is het belangrijk om te weten dat mollen een beschermde diersoort zijn. Dit betekent dat je niet zomaar mag doden of vangen. Als je wel een mol wil vangen, dan zal je hier een ontheffing voor nodig hebben. Het is daarom belangrijk om alleen de onderstaande diervriendelijke tips toe te passen.

Stap 2: Ultrasone geluiden

Ultrasone geluiden zouden mollen af moeten schrikken en kunnen helpen in het voorkomen van mollenplagen. Deze geluiden zijn voor mensen niet hoorbaar, maar werken voor mollen als een waarschuwingssignaal. Plaats de ultrasone geluiden op verschillende plekken in de tuin om het effect te versterken.

Stap 3: Plaats mollenklemmen

Mollenklemmen zijn één van de diervriendelijke manieren om mollen te bestrijden. Plaats mollenklemmen op de plekken waar de molshopen zich bevinden. Zorg dat je de klemmen op de juiste manier neerzet, anders werken ze niet goed.

Stap 4: Gebruik planten als afweermiddel

Er zijn verschillende planten die mollen zouden kunnen afschrikken. Zet deze planten rondom de plekken waar de molshopen zich bevinden. Denk hierbij aan olijf, krokussen of lelietje-van-dalen.

Stap 5: Gebruik natuurlijke geuren

Mollen hebben een gevoelig reukorgaan. Door de juiste geuren te gebruiken, kan je ze afschrikken. Denk aan knoflook, kaneel of rooksbommen die gemaakt zijn van dennennaalden.

Stap 6: Wegvangen of verjagen

Als je toch een mol wil vangen, dan kan je kiezen voor het wegvangen of verjagen van de mol. Dit kan diervriendelijk gebeuren met een speciale mollenval of door een expert in te schakelen op het gebied van mollenbestrijding.

Veelgestelde vragen

Q: Is het gebruik van gif een goede manier om van mollen af te komen?

A: Nee, dit is niet aan te raden. Niet alleen is het doden van mollen verboden, maar het gebruik van gif kan ook gevaarlijk zijn voor andere dieren in de omgeving.

Q: Zijn er planten die juist aantrekkelijk zijn voor mollen?

A: Er zijn geen planten die juist aantrekkelijk zijn voor mollen. Mollen hebben geen voorkeur voor bepaalde planten of bloemen en graven willekeurig in de grond.

Q: Hoe lang duurt het voordat de molshopen verdwenen zijn?

A: Dit hangt af van de grootte van de mollenplaag. Als je snel handelt en effectieve maatregelen neemt, zal je binnen enkele weken merken dat de molshopen verdwijnen.

Kortom, het bestrijden van een mollenplaag kan een frustrerende klus zijn. Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke manieren om mollen te bestrijden. Door de hierboven genoemde methoden op de juiste manier toe te passen, kan je je tuin weer in ere herstellen en voorkomen dat de mollen je tuin verder beschadigen. Met de juiste aanpak en een beetje geduld, kan je de mollen binnen korte tijd weer uit je tuin verbannen.


Geplaatst

in

door

Tags: