Monstera water stekken

Monstera’s, wie kent ze niet? Een cool urban jungle-achtig interieur item met grote, varenachtige bladeren. Maar wist je dat je deze plant ook kunt stekken? Met de juiste kennis en techniek kun je een nieuwe Monstera Water kweken, zonder een fortuin uit te geven aan een gekochte plant. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je te werk gaat en delen we belangrijke tips voor de verzorging van de stekken.

Welke Monstera Water kun je het beste stekken?

De Monstera Deliciosa en de Monstera Adansonii zijn beide geschikt om te stekken. De Deliciosa heeft grote, groene bladeren met gaten erin. De Adansonii heeft kleinere, hartvormige bladeren met gaten. Beide planten hebben een luchtwortelstelsel, waardoor ze zichzelf kunnen vermeerderen. Toch kan het stekken van deze planten nog lastig zijn. Daarom geven wij je een stap-voor-stap-gids om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken.

Hoe stek je een Monstera Water?

Stap 1: Kies de juiste blaadjes

Kies blaadjes met luchtwortels. Als je niet zeker weet welk soort blad het beste werkt, kies dan een oud blad waarvan er al luchtwortels zijn ontstaan. Dit maakt het groeiproces veel makkelijker.

Stap 2: Snijd het blad

Pak een scherp mes of een schaar. Knip de stengel van het uitgekozen blad schuin af, voordat je het onder water doet. Zet het blad in een glas gevuld met water. Het is belangrijk dat de luchtwortels onder water staan.

Stap 3: De juiste omgeving

Kies een warme en lichte plek voor je stekjes. Zorg ervoor dat er voldoende licht is, maar niet direct zonlicht op de stekjes valt. De stekken hebben vocht nodig en een goede luchtvochtigheid. Geef daarom regelmatig wat water en plaats een vochtige doek of plastic zak over de stekken om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Stap 4: Plaatsing in de grond

Wanneer de luchtwortels goed aan het groeien zijn, kun je de stekjes in de grond zetten. Kies een pot met een stevige bodem. Gebruik een mengsel van potgrond en perliet om de wortels te beschermen. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft, om verdamping en uitdroging van de planten te voorkomen.

Tips voor de verzorging van de stekken

– Laat de stekken niet te veel uitdrogen.
– Verplaats de stekken niet te vaak, want de planten zijn gevoelig voor veranderingen.
– Geef voldoende licht, maar niet direct zonlicht.
– Vernevel de plant af en toe om de luchtvochtigheid hoog te houden.
– Geef regelmatig water maar voorkom dat de grond te nat wordt.

Veelgestelde vragen

1. Hoelang duurt het om nieuwe scheuten te zien?

Het kan enkele weken duren tot je nieuwe scheuten ziet. Dit kan afhankelijk zijn van de omstandigheden waarin de stekken zich bevinden.

2. Is het beter om de stekken uit direct zonlicht te houden?

Ja, het is beter om de planten uit direct zonlicht te houden. Het reflecteert op de bladeren en kan te veel warmte veroorzaken en schade aan de planten toebrengen.

3. Hoeveel water moet ik geven aan de stekken?

Geef de stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat de planten verdrinken.

In conclusie

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je nieuwe Monstera Water planten kweken. Vergeet niet om de stekken zorgvuldig te verzorgen. Door een optimale omgeving te creëren, kun je genieten van je gezonde en mooie Monstera planten. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: