Monstera zonder luchtwortel stekken

Monstera’s zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Het aanschaffen van een mooie, grote monstera kan echter prijzig zijn. Gelukkig kun je deze plant ook eenvoudig zelf stekken. Meestal wordt er gestekt via de luchtwortels, maar wist je dat het ook mogelijk is om een monstera te stekken zonder luchtwortel? In dit blog lees je hoe je dat doet en welke tips je kunt gebruiken voor de verzorging van de stekken.

Een monstera zonder luchtwortel stekken

Niet alle monstera’s hebben luchtwortels. Als jouw monstera die niet heeft, dan kun je op een andere manier stekken. Het stekken van een monstera zonder luchtwortel is vergelijkbaar met het stekken via de luchtwortel. Hieronder een stap-voor-stap uitleg:

1. Zoek een gezonde stek uit

Het eerste wat je moet doen is het selecteren van een bladstek die gezond is. Kies een bladstek dat ten minste twee gezonde bladeren heeft. Er is geen minimumlengte voor de stek, maar afhankelijk van de grootte van uw uiteindelijke plant wil je misschien een paar extra centimeter registreren.

2. Snijd de stek af

Het afknippen van de stek is eenvoudig. Het is het beste om een ​​snoeischaar of knipschaar te gebruiken om de stek af te snijden. Knip de stengel zo dicht mogelijk bij het blad af, terwijl je ervoor zorgt dat er minstens één blad overblijft.

3. Maak een klein gaatje in de grond

Voordat je de stek in de potgrond steekt, wil je eerst een klein gaatje maken waar je de stek in steekt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een potlood of een vinger gebruiken. Zorg ervoor dat het gaatje groot genoeg is om de stek vast te houden.

4. Steek de stek in de grond

Steek vervolgens de stek voorzichtig in het gaatje in de potgrond. Zorg ervoor dat het blad niet in de grond ligt, omdat het anders kan gaan schimmelen.

5. Geef de stek water

Nadat je de stek hebt geplant, wil je ervoor zorgen dat hij vocht krijgt en wortelen vormt. Geef de stek één tot twee keer per week water, afhankelijk van de grootte van de pot waar je de stek in hebt geplant.

Tips voor het verzorgen van de stekken

Zodra je de stek in de pot hebt geplant, is het belangrijk om deze op de juiste manier te verzorgen. Hieronder enkele tips:

– Plaats de stek op een plek waar hij genoeg indirect licht krijgt.

– Geef de stek voldoende water. Overdrijf dit echter niet, want te veel water kan leiden tot wortelrot.

– Besproei de plant regelmatig om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een monstera zonder luchtwortel stekken in water?

Ja, dat kan. Je kunt de stek in een glas water plaatsen en wachten tot er wortels verschijnen. Hierna kun je de stek in de grond planten.

2. Hoe lang duurt het voordat de stek wortels krijgt?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals licht en temperatuur. Gemiddeld duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat de stek wortels krijgt.

3. Kan ik dezelfde potgrond gebruiken als waarin mijn monstera staat?

Ja, dat is prima. Zorg er echter wel voor dat de grond goed doorlatend is.

Conclusie

Het stekken van een monstera zonder luchtwortel is relatief eenvoudig. Onthoud dat het belangrijk is om een gezonde stek te kiezen en deze op de juiste manier te verzorgen. Je kunt de stek in water plaatsen of direct in potgrond planten. Volg deze stappen en je hebt snel een mooie nieuwe plant.


Geplaatst

in

door

Tags: