Monsteria stekken

De magische Monsteria die bekend staat om zijn gigantische bladeren, is een plant die veel te bieden heeft. Naast dat het een statement is in elke ruimte waarin het groeit, zijn stekjes ook populair vanwege hun gemakkelijke voortplanting. Het proces van het stekken van een monsteria is eenvoudig en het is een geweldige manier om meer planten te krijgen zonder extra kosten.

Stap 1: Kies de juiste soort Monsteria

Monsteria adansonii en de populaire Monstera deliciosa zijn de meest gekweekte soorten en het meest geschikt om te stekken. Deze monsteria’s hebben een knoop of richel aan de basis van hun bladeren waar de luchtwortels vandaan groeien. Dit maakt het erg gemakkelijk om stekken te maken.

Stap 2: Hoe een Monsteria te stekken

Kijk goed naar de basis van de stengel van de plant om te bepalen waar je de stek kunt maken. Zoek naar een gebied waar knobbels of ruggen van de stengel zichtbaar zijn en snijd voorzichtig een deel van de plant af net onder deze knobbels met een scherp mes.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Snijd de onderste paar bladeren van de stengel af en laat ongeveer twee tot vier bladeren aan de top zitten.

Stap 4: Overbrengen naar pot met potgrond

Plaats de stek in een pot met geschikte potgrond en giet hier water op. Bedek de pot met een plastic zak om de luchtvochtigheid te behouden.

Stap 5: Plaats de Monsteria op de juiste plaats

Zet de stek op een zonnige plek om de groei te stimuleren. Zorg er bij het water geven voor dat de grond vochtig blijft, maar niet verzadigd raakt.

Tips voor het verzorgen van Monsteria-stekken

1. Monsteria’s houden van indirect zonlicht, houd ze uit de directe zon.

2. De grond moet licht vochtig blijven, maar ze mogen geen natte voeten hebben.

3. Als je merkt dat de stek niet groeit, kan dit aan de temperatuur liggen. Monsteria houdt van temperaturen tussen de 18-27 graden Celsius.

4. Geef je stek tijd om te groeien. Monsteria hebben tijd nodig om te ontwikkelen voordat ze kunnen bloeien.

Veelgestelde vragen over het stekken van Monsteria

Q: Kan ik Monsteria-stekjes in water laten groeien?

A: Ja, het is mogelijk om Monsteria te laten groeien in water. Let wel op: wanneer het wortelsysteem te groot wordt, verplant deze dan naar potgrond.

Q: Hoe lang duurt het voordat een Monsteria-stek wortels krijgt?

A: Het kost ongeveer vier tot zes weken voordat de stek wortels ontwikkelt, afhankelijk van de temperatuur, watergift, zonlicht en grond.

Q: Hoe vaak moet ik een Monsteria-stek water geven?

A: Geef de stek water als de grond droog aanvoelt. Over het algemeen moet je dit om de drie tot vier dagen doen.

Monsteria’s zijn een populaire en geliefde plantensoort om te stekken vanwege hun gemak en impact. Voer bovengenoemde stappen uit om je eigen monsteria te stekken en te genieten van hun weelderige groei en gigantische bladeren. Volg de verzorgingstips nauwgezet en je hebt binnen no-time je eigen mini-Monsteria’s in huis.


Geplaatst

in

door

Tags: