Mother of thousand stekken

Mother of thousand, oftewel de kalanchoe daigremontiana, is een prachtige en populaire plant onder liefhebbers van kamerplanten en succulenten. Deze plant staat bekend om zijn unieke bladvorm en eenvoudige verzorging. En het goede nieuws is dat deze plant heel gemakkelijk te stekken is! In deze blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je een mother of thousand kunt stekken en hoe je de stekken goed kunt verzorgen, zodat ze uitgroeien tot prachtige nieuwe planten.

Stap 1: Kies de juiste plant om te stekken

Niet alle mother of thousands zijn geschikt om te stekken. Je moet op zoek gaan naar een plant met minimaal een paar volgroeide bladeren en de kenmerkende babyplantjes die uit de randen van de bladeren groeien. Dit zijn namelijk de bladknoppen waaruit nieuwe plantjes zullen groeien. Kies een plant die er gezond uitziet en goed is ontwikkeld, want dit vergroot de kans op succes bij het stekken.

Stap 2: Verwijder bladeren

Vervolgens ga je bladeren van de plant verwijderen. Dit kun je het beste doen door ze voorzichtig omhoog te buigen en dan van onder naar boven van de stengel af te trekken. Zorg dat je alleen de grote bladeren verwijdert en de bladeren met de babyplantjes er nog aan laat zitten.

Stap 3: Verwijder babyplantjes

Nu ga je de babyplantjes van de bladeren verwijderen. Dit kun je het beste doen door de babyplantjes met een pincet of je vingers voorzichtig los te trekken. Zorg ervoor dat de babyplantjes helemaal los zijn en geen deel van het blad meer bevatten. Anders loop je het risico dat ze niet goed zullen groeien.

Stap 4: Laat de planten drogen

Laat de babyplantjes vervolgens een paar dagen op een droge en schaduwrijke plek liggen. Zorg dat je ze niet te snel weer water geeft, want dan kunnen ze gaan rotten.

Stap 5: Plant de babyplantjes

Nu kun je de babyplantjes planten! Doe dit in een mengsel van potgrond en cactusgrond in een kleine pot. Zorg ervoor dat de pot een goede afwatering heeft, zodat het water goed kan weglopen. Zet de potjes op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Stap 6: Verzorg de stekken

De stekken hebben niet veel verzorging nodig, maar er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. En zorg ervoor dat de potjes op een plek staan waar ze voldoende licht krijgen.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe lang duurt het voordat de babyplantjes nieuwe blaadjes krijgen?

Dit kan variëren van een paar weken tot een paar maanden, afhankelijk van de omstandigheden. Zorg ervoor dat je de stekken voldoende licht en water geeft om de groei te bevorderen.

2. Moet ik de babyplantjes bemesten?

Ja, je kunt de babyplantjes om de paar weken bemesten met een meststof voor cactussen en vetplanten om de groei te stimuleren.

3. Moet ik de stekken snoeien tijdens het groeiproces?

Ja, het is belangrijk om de stekken af en toe te snoeien om de groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat de plant compact en gezond blijft.

4. Moet ik de stekken beschermen tegen ongedierte?

Ja, de mother of thousands is gevoelig voor luizen en wolluis. Houd de planten goed in de gaten en bestrijd eventueel ongedierte met een milieuvriendelijke spray.

Conclusie

Mother of thousand stekken is een gemakkelijke en leuke manier om nieuwe planten te kweken. Het proces is niet ingewikkeld en met de juiste zorg kunnen de stekken snel uitgroeien tot volwassen planten. Zorg ervoor dat je de juiste plant kiest om te stekken en dat je alle babyplantjes voorzichtig losmaakt van de bladeren. Verzorg de stekken goed en geef ze voldoende licht en water. En vergeet niet om eventueel ongedierte in de gaten te houden. Veel succes met het stekken van je mother of thousands!


Geplaatst

in

door

Tags: