Als plantenliefhebber weet je dat er niets zo bevredigend is als het kweken van je eigen plantjes. Zo ook het stekken van een muntplant. Munt is niet alleen een heerlijk kruid om te gebruiken in gerechten en drankjes, het heeft ook nog eens meerdere voordelen voor je gezondheid. Munt is bijvoorbeeld rustgevend voor je maag en helpt tegen stress. In deze blog lees je alles over het stekken van een muntplant. In het middenstuk beschrijven we stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen. We leggen uit welke methode het meest effectief is en welke munt het beste gestekt kan worden. Tot slot geven we tips over hoe je de stekken het beste kunt verzorgen zodat ze goed groeien.
Stap voor stap je eigen muntplant stekken
Stap 1: Snijd ongeveer 10 centimeter van de toppen van de muntplant af, met een scherp en schoon mes.
Stap 2: Verwijder alle bladeren van de onderste 2 centimeter stengel van de takjes die je zojuist hebt afgesneden.
Stap 3: Vul een potje met stekgrond. Druk de grond aan, zodat het stevig aanvoelt.
Stap 4: Maak een gaatje van ongeveer 2 centimeter in de stekgrond met een pen of je vinger.
Stap 5: Plaats het onderste deel van de stengel in het gaatje. Zorg dat de grond goed tegen de stengel aan zit.
Stap 6: Herhaal stap 4 en 5 voor alle andere takjes die je wilt stekken.
Stap 7: Geef de stekjes voorzichtig water met een plantenspuit, zodat alle grond vochtig is.
Stap 8: Bedek het potje met plastic om een mini-kas te maken. Zet de potjes op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
Stap 9: Na ongeveer twee weken zouden er al wat wortels zichtbaar moeten zijn. Als je dit ziet kun je beginnen met het afbouwen van de bescherming van de stekjes. Laat het plastic steeds korter op de pot zitten, zodat de stekjes kunnen wennen aan de buitenlucht.
De beste munt om te stekken
Er zijn veel verschillende soorten munt. Gebruik voor het stekken van een muntplant het liefst de Mentha spicata, oftewel de gewone munt zoals we die kennen van de supermarkt. Dit is niet alleen de gemakkelijkste munt om te stekken, het is ook nog eens de meest gebruikte.
Effectieve methoden
De hierboven beschreven methode is prima om te gebruiken bij het stekken van een muntplant. Er zijn echter ook andere effectieve methoden om munt te stekken zoals het nemen van stekken met wortels of het zaaien van de zaden. Maar deze methoden zijn minder makkelijk. Veel mensen die beginnen met stekken vinden het om die reden makkelijker om te beginnen met deze methode.
Tips voor de verzorging
Als de stekjes eenmaal geplant zijn, is het belangrijk om ze goed te verzorgen zodat ze goed groeien. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Geef regelmatig water, maar zorg dat er ook genoeg lucht bij de plantjes kan komen. Als de plantjes groot genoeg zijn (zo’n 10 centimeter) kun je ze verpotten in een grotere pot met verse potgrond.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik ook stekken als de munt in bloei staat?
Ja, je kunt ook stekken terwijl de munt in bloei staat. Zorg er alleen voor dat je de takjes afknipt voordat de bloemen bijna uitgebloeid zijn.
2. Moet ik de stekjes beschermen tegen zonlicht?
Ja, om te voorkomen dat de stekjes verbranden is het belangrijk om ze niet in direct zonlicht te plaatsen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een doek of papier gebruiken om ze te beschermen.
3. Hoe snel groeit een stekje uit tot een volle plant?
Dit verschilt per plant en de omstandigheden. Munt groeit echter redelijk snel en het duurt meestal een paar maanden voordat een stekje is uitgegroeid tot een volwaardige muntplant.
4. Welke potgrond is het beste om te gebruiken?
Gebruik bij voorkeur stekgrond, dit is speciale potgrond die geschikt is voor het stekken van planten. Hierin zitten alle voedingsstoffen die de plantjes nodig hebben om goed te kunnen groeien.
5. Op welke plek kan ik het beste de stekjes zetten?
Muntplantjes houden van licht en warmte, maar niet van teveel direct zonlicht. Plaats ze bijvoorbeeld op een lichte vensterbank.