Netels bestrijden

Netels, een irritante en pijnlijke plant om aan te raken. Het is een veelvoorkomende plant in de meeste tuinen en kan zorgen voor flinke irritatie op de huid. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om netels te bestrijden en zo te genieten van een mooie en gezonde tuin. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je netels het beste kunt bestrijden.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor netels je in je tuin hebt staan. Er zijn namelijk verschillende soorten netels. De meest voorkomende soort in Nederland is de Grote brandnetel. Deze plant kan zo’n anderhalve meter hoog worden en heeft grote, groene, hartvormige bladeren.

Stap 1: Bescherm jezelf
Voordat je begint met het bestrijden van netels is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Draag lange mouwen, handschoenen en een bril om te voorkomen dat je in aanraking komt met de plant. Trek stevige laarzen of schoenen aan zodat je geen stekende brandnetels in je voeten krijgt.

Stap 2: Verwijder de plant
De snelste manier om netels te bestrijden is door de plant volledig te verwijderen. Dit kun je doen door de netel met wortel en al uit de grond te trekken. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt en neem hierbij ook de wortels meteen mee. Als de wortels in de grond blijven zitten, kan de netel opnieuw gaan groeien.

Stap 3: Maai de netels regelmatig
Als je netels hebt in je tuin die al flink zijn uitgegroeid, kun je ervoor kiezen om ze te maaien. Zorg ervoor dat je zo laag mogelijk maait, het liefst net boven de grond, zodat de planten geen kans hebben om opnieuw uit te groeien.

Stap 4: Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Er zijn ook verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld brandnetelgier, dit is een stroperige vloeistof gemaakt van gefermenteerde brandnetels en werkt als meststof en afweermiddel. Spuit het op de netels met behulp van een spuitfles.

Slot
Netels zijn een veel voorkomend probleem in de tuin, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Door jezelf goed te beschermen, de plant volledig te verwijderen, regelmatig te maaien en natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je tuin netelvrij wordt.

Veelgestelde vragen:
Q: Kan ik brandnetels eten?
A: Ja! Vooral jonge blaadjes van de brandnetel kunnen gegeten worden en bevatten veel vitaminen.

Q: Hoe voorkom ik dat de netels terugkomen?
A: Het is belangrijk om de wortels van de plant volledig te verwijderen. Als je merkt dat er toch weer netels terugkomen, herhaal dan de stappen van het bestrijden.

Q: Wat zijn de voordelen van brandnetelgier?
A: Brandnetelgier werkt als meststof en is daarnaast een afweermiddel tegen netels. Het zorgt voor een gezonde en sterke groei van je planten en kan daardoor onkruiden zoals netels verminderen in de tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: