Okkernootviltmijt bestrijden

Okkernootviltmijt bestrijden: Hoe doe je dat?

Tuinieren kan ontspannend zijn, maar het kan ook heel frustrerend zijn als er plagen opduiken. Een van deze plagen is de okkernootviltmijt. Deze kleine spinachtige insecten kunnen schade toebrengen aan de okkernotenboom door de bladeren en noten geel te laten kleuren of zelfs af te laten vallen. Als je merkt dat je okkernootboom aangetast is door deze plagen, moet je snel handelen om verdere schade te voorkomen. In deze blog vertellen we je hoe je okkernootviltmijt kunt bestrijden.

Stap 1: Identificeer de plaag
Het eerste wat je moet doen is vaststellen of de okkernootboom echt last heeft van de okkernootviltmijt. De symptomen van deze plaag zijn geel gekleurde bladeren, verminderde groei, afgevallen bladeren en okkernoten. De mijt zelf is bijna niet te zien met het blote oog, omdat ze zeer klein zijn. Bij infectie kun je de okkernootviltmijt echter wel zien als je een vergrootglas of loep gebruikt.

Stap 2: Verwijder de aangetaste bladeren en noten
Het verwijderen van de aangetaste bladeren en noten is belangrijk om verdere verspreiding van de okkernootviltmijt te voorkomen. Verzamel deze bladeren en noten en gooi ze weg in de vuilnisbak en niet op de composthoop.

Stap 3: Spoel de boom af
Gebruik een tuinslang met een krachtige straal om de okkernootboom af te spoelen. Dit spoelt de mijten weg en maakt de boom ook minder aantrekkelijk voor de mijten om te nestelen.

Stap 4: Gebruik neemolie of een specifiek bestrijdingsmiddel
Neemolie is een effectieve, natuurlijke controle die kan worden gebruikt om okkernootviltmijten te bestrijden. Meng hiervoor 2 eetlepels neemolie met 1 liter water en voeg daar nog een paar druppels milde zeep aan toe. Breng dit mengsel aan op de boom met behulp van een spuitfles. Als je neemolie niet wilt gebruiken, kun je ook een specifiek bestrijdingsmiddel tegen okkernootviltmijten kopen in de winkel. Het is belangrijk om de instructies op het etiket goed te lezen en deze nauwkeurig op te volgen.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe vaak moet ik de okkernootboom behandelen tegen okkernootviltmijt?
Je kunt dit het beste doen in het voorjaar en in de herfst. Zo voorkom je dat de mijten zich nestelen in de boom en de schade toebrengen.

2. Is neemolie veilig voor andere planten?
Ja, neemolie heeft geen negatieve invloed op andere planten. Het is zelfs veilig om het te gebruiken bij groenten en fruitplanten.

3. Is de okkernootviltmijt schadelijk voor mensen?
Nee, de okkernootviltmijt is niet schadelijk voor mensen.

Het is belangrijk om je okkernootboom goed te verzorgen en eventuele plagen snel te bestrijden om verdere schade te voorkomen. Met deze stappen en een beetje geduld kun je de okkernootviltmijt effectief bestrijden en je boom gezond houden.


Geplaatst

in

door

Tags: