Olm bestrijden

Heb jij last van een olm die jouw tuin of erf overwoekert? Dan ben je vast op zoek naar manieren om deze boom te bestrijden. In deze blog lees je stap voor stap hoe je een olm kunt bestrijden.

Als eerste stap is het belangrijk om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie. Er zijn verschillende manieren om een olm te bestrijden, variërend van handmatig verwijderen tot chemische bestrijding.

Handmatig verwijderen
Wanneer je de olm handmatig wilt verwijderen, is het belangrijk om de klus zorgvuldig aan te pakken. Graaf allereerst een rand rondom de stam en de wortels van de boom. Dit kun je het beste doen met een schop of spade. Vervolgens kun je de wortels afpellen met een wortelsnijder of een bijl. Het kan zijn dat dit een lastig karwei is, omdat de wortels zich diep in de grond bevinden. Wanneer je de boomwortels eenmaal hebt verwijderd, kun je het gat opvullen met zand en de grond aanstampen.

Chemische bestrijding
Wanneer handmatig verwijderen geen optie is, kun je ervoor kiezen om de olm chemisch te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende chemische middelen beschikbaar, zoals roundup en glyfosaat. Deze middelen zijn echter niet goed voor het milieu en je moet extra voorzichtig zijn wanneer er kinderen en huisdieren in de buurt zijn. Daarnaast kan het enkele jaren duren voordat de olm uit de grond is verdwenen.

Uitfreesmethode
Een andere optie is om de olm uit te frezen. Dit kun je het beste laten doen door een professional. Deze maakt gebruik van een uitfreesmachine om de boomwortels uit te frezen. Dit is een effectieve methode, omdat je de hele boomwortel verwijdert en er geen nieuwe scheuten meer groeien.

Na het bestrijden van de olm, is het belangrijk om de plek waar de boom stond goed in de gaten te houden. Er kunnen namelijk opnieuw scheuten uit de grond komen. Dit kun je voorkomen door de plek regelmatig te controleren en de scheuten direct te verwijderen.

Veelgestelde vragen

1. Is het verwijderen van een olm een tijdrovend proces?
Ja, het verwijderen van een olm kan een tijdrovend proces zijn, afhankelijk van de methode die je kiest.

2. Is chemische bestrijding veilig voor het milieu?
Chemische bestrijding is niet veilig voor het milieu en kan schadelijk zijn voor de natuur en het grondwater.

3. Moet ik de olmegaatjes ook verwijderen?
Ja, het is belangrijk om alle scheuten van de olm te verwijderen om te voorkomen dat de boom opnieuw gaat groeien.

4. Kan ik een olm zelf uitfrezen?
Het uitfrezen van een olm kun je het beste laten doen door een professional.

5. Hoe kan ik voorkomen dat er opnieuw scheuten groeien?
Om te voorkomen dat er opnieuw scheuten groeien, is het belangrijk om de plek goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren op nieuwe scheuten. Verwijder deze direct.


Geplaatst

in

door

Tags: