Orchidee stekken

Orchidee stekken

Orchideeën zijn prachtige planten die vaak gebruikt worden om een kamer op te fleuren. Het kan echter gebeuren dat een orchidee te groot wordt voor zijn pot, of dat er een stukje van de plant afbreekt. In dat geval is het mogelijk om de plant te stekken, oftewel een nieuwe orchidee uit een stukje van de oude plant te laten groeien. In dit blogartikel leggen we uit hoe je een orchidee kunt stekken en geven we tips over de beste methoden en verzorging van de stekken.

Het stekken van een orchidee

Stap 1: Selecteer een geschikte orchidee voor het stekken. Niet alle orchideeën zijn geschikt om te stekken. Kijk op internet om te zien welke soorten wel en niet geschikt zijn.

Stap 2: Knip een stukje van de orchidee af. Het stekje moet minstens 10 tot 15 centimeter lang zijn en minimaal twee groeipunten hebben. Een groeipunt is een plek waar de plant uit kan groeien. Gebruik een scherp mes of snoeischaar om het stekje af te knippen.

Stap 3: Behandel het stekje met een speciale wondafdekmiddel. Het stekje kan nu gaan bloeden, maar door middel van wondafdekmiddel wordt dit voorkomen. Laat het wondafdekmiddel drogen voordat je het stekje verder gaat behandelen.

Stap 4: Pak een potje waar het stekje in geplant kan worden. Vul het potje met orchideeëngrond en maak een gat in het midden van de grond waar het stekje in geplaatst kan worden.

Stap 5: Plaats het stekje in het gat en druk de grond goed aan zodat het stekje stevig in de pot staat en niet meer beweegt.

Stap 6: Geef de orchidee genoeg water. Orchideeën houden niet van te veel water, maar hebben wel water nodig om te groeien. Geef de plant elke week ongeveer een kopje water, maar let erop dat de aarde niet uitdroogt.

De beste methoden voor het stekken van orchideeën

Er zijn twee methoden om orchideeën te stekken: watervoorplanting en volwassen stekken.

Watervoorplanting is een eenvoudige manier om een orchidee te stekken. Plaats het stekje in een glas met water en vervang het water elke week. Na ongeveer zes weken zullen er wortels aan het stekje groeien. Het stekje kan dan in een pot met orchideeëngrond gezet worden.

Volwassen stekken wordt toegepast bij wat dikkere stekken. Je test eerst of een stek bruikbaar is. Je knipt het onderste gedeelte binnen de stokken, en legt het achterover gebogen in een plastic zakje. Er moet voor worden gezorgd dat de stek niet uitdroogt.

Tips voor de verzorging van de stekken

Zorg ervoor dat de stek niet te veel water krijgt. Orchideeën houden niet van natte voeten, en te veel water kan ervoor zorgen dat de stekjes gaan rotten.

Zet de orchidee-stekjes op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Te veel direct zonlicht kan de stekjes beschadigen.

Veelgestelde vragen over het stekken van orchideeën

Q: Hoe lang duurt het voordat een orchidee-stekje gaat groeien?

A: Dit hangt af van de specifieke orchidee en groeicondities. Meestal duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat er wortels en bladeren verschijnen op de stek.

Q: Kan ik orchideeën stekken in de winter?

A: Ja, het is mogelijk om orchideeën te stekken in de winter. Houd er echter rekening mee dat orchideeën in de winterperiode minder snel groeien dan in de zomer.

Q: Hoe vaak moet ik mijn orchideeën stekken?

A: Dit is afhankelijk van de grootte van de plant en de hoeveelheid wortelgroei. Het is echter niet nodig om orchideeën regelmatig te stekken.


Geplaatst

in

door

Tags: