Parapluplant stekken

Als liefhebber van planten is het stekken van een parapluplant een geweldige manier om een collectie te beginnen of juist uit te breiden zonder de hoofdprijs te betalen. Het stekken van planten is heel makkelijk en kan zelfs gedaan worden door een beginnende plantenliefhebber. In deze blog lees je alles over het stekken van een parapluplant, welke methode het meest effectief is en hoe je de stekken het beste kunt verzorgen.

De parapluplant staat bekend om zijn stevige stengels en glanzende, groene bladeren. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging en omdat hij weinig licht nodig heeft. Een bijkomend voordeel is dat de plant zich gemakkelijk laat stekken, zelfs voor beginners.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee soorten parapluplanten zijn: de Schefflera arboricola en de Schefflera actinophylla. Het stekken van de Schefflera arboricola is het eenvoudigst en wordt bij deze plant dan ook het meest geadviseerd.

Er zijn twee methoden om een parapluplant te stekken: stekken door middel van bladstekken of stekken door middel van stengelstekken. Het is beide mogelijk om te doen met een parapluplant, maar stengelstekken geven over het algemeen een hoger slagingspercentage.

Het is belangrijk om te zorgen dat de stek voldoende ruimte heeft om te groeien en dat er een groeipunt aanwezig is. Dit is het punt van waaruit nieuwe bladeren zullen groeien. Om de stekken te snijden, kies je een stevige stengel met een gezond uiterlijk en maak je een snede onderaan de stengel, net onder een knoop. De snijwond moet minimaal één centimeter lang zijn.

Als je voor stekken door middel van stengelstekken kiest, is het belangrijk om de onderste bladeren te verwijderen zodat er een kale stengel ontstaat. Als je stekken door middel van bladstekken doet, kun je het blad het beste verwijderen zodat er alleen een stukje stengel overblijft.

Vervolgens leg je de stekken in een bakje met water of rechtstreeks in een pot met potgrond. Zorg ervoor dat de stekken genoeg vocht krijgen. Het is van belang om de stekken op een lichte plaats te zetten, maar niet in direct zonlicht.

Het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat de stekken wortels beginnen te krijgen. Na ongeveer acht weken zie je dat de stekken uitgroeien tot volwaardige nieuwe planten.

Wanneer de stekken wortels hebben gekregen en uitgroeien tot nieuwe planten is er veel minder water nodig dan in de beginfase. Vergeet dus niet om het water geven af te bouwen en alleen water te geven wanneer de grond droog is.

Veelgestelde vragen:

Q: Kan ik elk moment in het jaar parapluplanten stekken?
A: Het beste moment om te stekken is in het voorjaar of in de vroege zomer als de plant in een groeifase zit.

Q: Kan ik de stekken ook buiten planten?
A: Het is mogelijk om de stekken buiten te planten maar zorg ervoor dat je hiermee wacht tot de stekken grote genoeg zijn om te overleven in de buitenlucht.

Q: Hoe weet ik of ik de stekken op de juiste manier verzorg?
A: Wanneer de stekken nieuwe groei vertonen en er gezond uitzien, betekent dit dat je de stekken op de juiste manier verzorgt.

Het stekken van een parapluplant is niet alleen betaalbaar, maar ook heel gemakkelijk en een leuke manier om zelf nieuwe planten te kweken. Met een beetje aandacht en geduld zul je binnen no-time een hele reeks gezonde en volwassen parapluplanten hebben.


Geplaatst

in

door

Tags: