Planten terrarium

Als plantenliefhebber is het hebben van een terrarium misschien wel een van de meest spannende projecten om mee om te gaan. Het vereist de juiste zorg, toewijding en kennis om deze mini-wereld van planten te laten gedijen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over planten terrariums, waaronder het kiezen van de juiste planten, het type terrarium en de juiste manier om te verzorgen.

Het Kiezen Van De Juiste Planten Voor Jouw Terrarium

Er zijn veel soorten planten die geschikt zijn voor een terrarium. Het is echter belangrijk om planten te kiezen op basis van hun natuurlijke habitat. Sommige planten doen het goed in vochtige omgevingen, terwijl andere planten gedijen in drogere klimaten. Kies planten die van dezelfde omstandigheden houden, anders kunnen ze niet overleven in het terrarium.

Klimaatzones

Er zijn drie klimaatzones die geschikt zijn voor een terrarium:
– Tropisch
– Woestijn
– Gematigd

Geschikte planten

Voor een tropisch terrarium kun je kiezen voor planten zoals varens, bromelia’s en peperomia. Voor een woestijnterrarium kun je kiezen voor cactussen, succulenten en agave. Voor een gematigd terrarium kun je kiezen voor planten zoals mos, varens en korstmossen.

Het Type Terrarium Kiezen

Het type terrarium dat je kiest, hangt af van de soorten planten die je wilt gebruiken. Er zijn vier soorten terraria:
– Gesloten terrarium
– Open terrarium
– Halfopen terrarium
– Paludarium

Gesloten terrariums

Een gesloten terrarium is afgesloten van de buitenwereld. De luchtvochtigheid wordt verhoogd door de verdamping van het water in de bodem. Deze terrariums maken gebruik van een natuurlijk ecosysteem.

Open Terrariums

Open terrariums zijn niet afgesloten. Er komt lucht binnen en buiten. Deze terrariums hebben de neiging droger te zijn dan gesloten terrariums en hebben wat meer water nodig.

Halfopen Terrariums

Halfopen terrariums zijn gedeeltelijk afgesloten en hebben wat meer ventilatie dan gesloten terrariums.

Paludariums

Paludariums combineren water en aarde en bieden de beste leefomgeving voor reptielen, amfibieën en aquatische planten.

Terrariumverzorging

Het verzorgen van een terrarium vereist de juiste balans van water en licht. Te veel water kan leiden tot schimmel en rotten van de planten, terwijl te weinig water kan leiden tot uitdroging en afsterven van de planten.

Water geven

Water geven is afhankelijk van het type terrarium. Voor een gesloten terrarium is water geven niet nodig, het enige dat je af en toe hoeft te doen is het condensatiewater van de randen af ​​te vegen. Voor een open terrarium kun je het beste de bodem vochtig houden maar niet te vaak water geven.

Licht regelen

Planten hebben licht nodig om te groeien. Het is belangrijk om te weten wat voor soort licht de planten nodig hebben. Meestal hebben planten die in gematigde klimaten leven, licht nodig dat vergelijkbaar is met indirect zonlicht en planten in tropische klimaten hebben behoefte aan diffuus licht.

Luchtvochtigheid

De juiste luchtvochtigheid creëren is cruciaal voor een gezond terrarium. De luchtvochtigheid wordt bepaald door het type terrarium dat je hebt gekozen.

Succesvol Zijn Met Jouw Terrarium

Het hebben van een planten terrarium is een mooie aanvulling op uw huis. Het vereist niet alleen toewijding en zorg, maar ook enige kennis over de omgeving waarin de planten groeien. Door de juiste planten te kiezen, het type terrarium te selecteren en de juiste verzorging te geven, is het gemakkelijk om langdurig succes te hebben met jouw planten terrarium.

Veelgestelde Vragen

1. Hoelang gaat een terrarium mee?

Met de juiste verzorging en onderhoud kan een terrarium jaren meegaan.

2. Hoe vaak moet ik een terrarium water geven?

Dit hangt af van het type terrarium dat je hebt. Een open terrarium heeft meestal 2-3 keer per week water nodig, terwijl een gesloten terrarium geen water nodig heeft.

3. Hoe kan ik controleren of mijn planten te veel water krijgen?

Als het substraat te nat is, kan schimmel ontstaan. Als het substraat droog is, is dit een teken dat je de planten meer water moet geven.

4. Hoe creëer ik de juiste luchtvochtigheid in mijn terrarium?

De luchtvochtigheid in je terrarium creëer je door voldoende water toe te voegen aan het substraat en de juiste planten te kiezen die gedijen in het type terrarium dat je hebt.

5. Kan ik grotere planten in mijn terrarium zetten?

Ja, je kunt grotere planten in je terrarium plaatsen. Zorg er wel voor dat je ze regelmatig snoeit en dat ze niet te groot worden voor je terrarium.


Geplaatst

in

door

Tags: