Portugese laurier stekken

Portugese laurier (Prunus lusitanica) is een populaire plant vanwege zijn glanzende bladeren. Het is een struik die bloeit met prachtige witte bloemen en daarnaast ook mooie rode bessen geeft. Het stekken van een Portugese laurier is veel makkelijker dan je zou denken. In deze blog zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je dit moet doen.

Stap 1: Kies een gezonde plant

Het eerste wat je moet doen is een gezonde plant kiezen om mee te stekken. Kies een plant die minimaal twee jaar oud is en zorg ervoor dat de stengels niet te oud zijn. Oude stengels zijn minder flexibel en hebben minder kans om te rooten.

Stap 2: Kies de juiste tijd

De beste tijd om een Portugese laurier te stekken is in het voorjaar, omdat de plant dan actief groeit. Dit proces kan nog verder worden gestimuleerd door de stekken in een broeikas te plaatsen.

Stap 3: Kies de juiste takken

Kies takken die ongeveer 15 tot 20 centimeter lang zijn. Het is belangrijk dat de takken vrij zijn van ziektes of plagen. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de takken en snijd de takken af met een scherpe snoeischaar.

Stap 4: Bereid de stekken voor

Laat de stekken enkele uren in een emmer water weken voordat je ze stekt. Dit zorgt ervoor dat de takken volledig gehydrateerd zijn. Snijd de onderkant van de stengel schuin af en maak een kleine snede net onder een bladknoop.

Stap 5: Gebruik het juiste potgrond

Gebruik een mix van potgrond en perliet in een plastic pot. Dit zorgt voor een goed doorlatende en luchtdoorlatende bodem voor de stekken en voorkomt droogte.

Stap 6: Plant de stekken

Dompel de stekken in stekpoeder en plant ze in de potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond stevig en gelijkmatig rondom de stengel zit en geef water tot de potgrond vochtig is.

Stap 7: Verzorging van de stekken

De stekken moeten constant lichtvochtig gehouden worden. Om de stekken te beschermen tegen direct zonlicht, zet je ze op een lichte plek in de schaduw. Houdt ze goed in de gaten op tekenen van uitdroging of ziekte.

Portugese laurier variëteiten die goed te stekken zijn

Er zijn veel verschillende soorten Portugese laurier, maar de variëteiten die het beste te stekken zijn, zijn ‘Angustifolia’ en ‘Myrtifolia’. Deze variëteiten ontwikkelen zich het beste in de potgrond en zullen binnen enkele weken goed rooten. Het is ook het meest effectief om stekken van gezonde planten te nemen zodat je zeker weet dat de stekken gezond en sterk zijn.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe lang duurt het voordat de stekken beginnen te groeien?

Het duurt meestal 2 tot 4 weken voordat de stekken beginnen te rooten en beginnen met groeien.

2. Hoe vaak moet ik de stekken water geven?

De stekken moeten constant lichtvochtig blijven, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft. Houd de de vochtgehalte van de potgrond goed in de gaten om te voorkomen dat ze uitdrogen.

3. Moet ik mijn stekken snoeien?

Als de stekken zich beginnen te ontwikkelen tot een jonge plant, kun je ze snoeien om hun vorm te verbeteren.

Het stekken van Portugese laurier is een eenvoudig proces en kan resulteren in een prachtige laurierstruik. Zorg voor de juiste kennis en middelen en volg de bovenstaande stappen om de perfecte stek te krijgen. Houd de stekken goed verzorgt en ze zullen binnen no-time uitgroeien tot prachtige gezonde planten.


Geplaatst

in

door

Tags: