Potloodplant stekken

Lieve plantenliefhebbers,

De potloodplant is een populaire kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en de mooie, sierlijke bladeren. Maar wist je dat je ook gemakkelijk nieuwe potloodplanten kunt maken door middel van stekken? In deze blog zal ik je stap voor stap laten zien hoe je dit moet doen en geef ik tips voor het verzorgen van de stekken.

Om te beginnen is het goed om te weten welke potloodplanten het beste kunnen worden gestekt en welke methoden het mest effectief zijn. Dit verschilt per soort potloodplant, maar over het algemeen kunnen de Potloodplant ‘N’Joy’ en de Potloodplant ‘Green Goddess’ gemakkelijk worden gestekt. Het beste moment om te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant volop in groei is. Je kunt de potloodplant op twee manieren stekken: door middel van stengelstekken of door middel van bladstekken.

Stengelstekken:
1. Zoek een gezonde stengel en knip deze af met een scherp en schoon mesje.
2. Haal alle bladeren behalve de bovenste twee van de stengel.
3. Laat de stengel een paar uur drogen zodat de wond kan genezen.
4. Vul een potje met potgrond en maak een gaatje in het midden.
5. Steek de onderkant van de stek in het gaatje en druk de grond voorzichtig aan.
6. Zet het potje op een warme en lichte plek, maar niet in de volle zon.
7. Geef de stek regelmatig water en mist het af en toe.

Bladstekken:
1. Zoek een gezond blad en knip deze af met een scherp en schoon mesje.
2. Steek de onderkant van het blad in een potje met vochtige potgrond.
3. Zet het potje op een warme en lichte plek, maar niet in de volle zon.
4. Geef de stek regelmatig water en mist het af en toe.
5. Na ongeveer 4 weken zullen er wortels aan de onderkant van het blad groeien.

Het is belangrijk om de stekken goed te verzorgen zodat ze goed groeien. Zet de potjes op een warme en lichte plek en geef de stekken regelmatig water en mist ze af en toe. Na een paar weken zul je merken dat er nieuwe blaadjes beginnen te groeien en dat de stekken steviger worden.

Veelgestelde vragen:
1. Moet ik mijn potloodplant snoeien voordat ik ga stekken?
Ja, het is aan te raden om de potloodplant te snoeien voordat je gaat stekken. Zo krijg je een vollere plant en kun je de stekken beter knippen.

2. Moeten de stekjes afgeschermd worden?
Het is niet nodig om de stekjes af te schermen, maar zorg er wel voor dat ze niet in de volle zon staan en geef ze regelmatig water en mist ze af en toe.

3. Hoelang duurt het voordat mijn stekjes uitgroeien tot een plant?
Dit verschilt per potloodplant, maar over het algemeen duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat de stekjes wortels hebben gevormd en uit beginnen te groeien tot een volwaardige plant.

Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft met het stekken van je potloodplanten en dat je nu zelf aan de slag kunt gaan! Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten. Veel succes en plezier met stekken!

Liefs,

De plant-assistent


Geplaatst

in

door

Tags: