Rhipsalis stekken

Heb jij een Rhipsalis op het oog en wil je deze vermeerderen? Dan is het stekken van deze plant een uitstekende optie. Het stekken van een Rhipsalis kan echter nogal wat vragen oproepen, zoals het juiste moment om te stekken en de beste methode voor het stekken. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het stekken van een Rhipsalis.

Rhipsalis stekken: het stappenplan

Stap 1: Het selecteren van de juiste rhipsalis
Niet elke Rhipsalis kan even makkelijk gestekt worden. Het hangt af van het soort Rhipsalis dat je hebt. De eenvoudigste soorten om te stekken zijn de Rhipsalis baccifera, Rhipsalis pilocarpa en Rhipsalis cassutha. Selecteer een plant die gezond is en waarvan je een takje kunt missen.

Stap 2: Het nemen van een stek
Het nemen van een Rhipsalis-stek is vrij eenvoudig. Snijd een stengel af met een aantal bladeren eraan. De stek moet ongeveer 10-15 cm lang zijn. Verwijder de bladeren aan de onderkant van de stek, zodat er alleen wat bladgroen aan de bovenkant van de stek overblijft.

Stap 3: Het laten callousen van de stek
Nu komt het belangrijkste van het stekken: het callousen. Laat de stek ongeveer twee weken drogen, voordat je hem gaat planten. Dit doe je door de stek op een droge en warme plek te leggen. Belangrijk is dat er geen vocht bij kan komen. Dit voorkomt rotting van de stek.

Stap 4: Het planten van de stek
Wanneer de stek is gecalloused, kan hij geplant worden. Plant de stek ongeveer 2-3 cm diep in een kleine pot met potgrond. Geef hem daarna water, maar niet te veel! Eén keer per week water geven is voldoende.

Stap 5: Het laten wortelen van de stek
De Rhipsalis-stek heeft nu de tijd nodig om te gaan wortelen. De beste plek om de stek te laten wortelen is op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Ook is een hoge luchtvochtigheid van belang. Houd de grond licht vochtig en geef hem regelmatig water.

Stap 6: Het verzorgen van de nieuwe plant
Als de stek goed geworteld is, zal er een nieuwe plant ontstaan. Geef de plant regelmatig water en geef hem af en toe wat plantenvoeding. Als de plant te groot wordt voor zijn pot, moet hij verpot worden.

Veelgestelde vragen over het stekken van een Rhipsalis

Wat is de beste periode om een Rhipsalis te stekken?
De lente en de zomer zijn de beste periodes om een Rhipsalis te stekken. Dit is het moment waarop de planten het meest actief groeien.

Moet ik gebruikmaken van stekpoeder bij het stekken van een Rhipsalis?
Nee, dat is niet nodig. Het callousen van de stek is voldoende om de wond te laten genezen en te voorkomen dat de stek gaat rotten.

Hoe lang duurt het voordat een Rhipsalis-stek wortels krijgt?
Dit kan verschillen per plant, maar over het algemeen duurt het ongeveer 4-6 weken voordat de wortels zichtbaar worden.

Conclusie
Het stekken van een Rhipsalis is een vrij eenvoudig proces, maar vergt wel wat geduld. Het is belangrijk om de juiste Rhipsalis te selecteren en de stek voldoende tijd te geven om te callousen en te wortelen. Door de juiste zorg te bieden kun je echter wel een nieuwe plant laten groeien en een mooie verzameling van deze planten aanleggen.


Geplaatst

in

door

Tags: