Rhododendron stekken

Het vermeerderen van planten is altijd een uitdaging en kan soms ontmoedigend lijken. Maar als je een fan bent van rhododendrons, is stekken een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om meer planten in je tuin te krijgen. Het stekken van een rhododendron is een proces waarbij een deel van de plant wordt afgesneden en vervolgens in een nieuwe omgeving wordt geplant om wortel te schieten en te groeien. In deze blog zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je het best te werk gaat bij het stekken van een rhododendron.

Stap 1: De juiste tijd kiezen
Het stekken van rhododendrons kan het beste gebeuren in het voorjaar, wanneer de plant in actieve groei is en dus sneller zal wortelen. Het is belangrijk om te wachten tot de bloei van de plant voorbij is voordat je begint met het stekken, omdat de plant dan de meeste energie in de groei van de bladeren en het wortelstelsel kan steken.

Stap 2: Het kiezen van de juiste stekken
Het kiezen van de juiste stekken is belangrijk voor het succes van het stekken. Kies stevige gezonde takken die niet te jong of te oud zijn en zorg ervoor dat er minimaal 2 of 3 knoppen aanwezig zijn. Kies ook voor een stek met een diameter van ongeveer 5 tot 10 mm en 10 tot 15 centimeter in lengte.

Stap 3: Het afsnijden van de stekken
Gebruik een scherpe en schone snoeischaar om de stekken zorgvuldig af te snijden. Zorg dat je een schuine snede maakt, dit verhoogt de opname van water en voedingsstoffen voor de rhododendron. Verwijder alle bladeren van het onderste deel van de stek, zodat de energie van de plant zich kan concentreren op de wortelgroei.

Stap 4: Het voorbereiden van de stekken
Dompel de onderzijde van de stekken in een wortelhormoon om de kans op wortelgroei te vergroten. Dit stimuleert de stek om nieuwe wortels te ontwikkelen en bevordert de groei. Steek vervolgens de stekken in een pot met vochtige stekgrond tot ongeveer de helft van de lengte van de stek.

Stap 5: Het verzorgen van de stekken
Plaats de pot met stekken op een lichte en beschutte plek, maar vermijd direct zonlicht en sterke wind. Houd de stekken vochtig door regelmatig water te geven en de stekgrond niet uit te laten drogen. Controleer regelmatig de stekken op ziektes en plagen.

Stap 6: Het verplanten van de stekken
Wanneer de wortels zich hebben ontwikkeld en uit de bodem van de pot beginnen te groeien, is het tijd om de plant over te planten in een grotere pot of in de tuin. Verwijder voorzichtig de wortels die geen nieuwe groei hebben en plaats de plant in de grond. Vergeet niet om regelmatig water te geven en de plant te bemesten.

Welke rhododendron is het beste geschikt voor het stekken?
Rhododendrons die geschikt zijn om te stekken zijn over het algemeen de groenblijvende soorten en de kleine blad-variëteiten. Deze planten groeien langzaam en zijn minder bereid om uit zaad te groeien. De meest geschikte rhododendronsoorten voor het stekken zijn de ‘PJM’ en ‘Roseum Elegans’.

Wat is de meest effectieve manier om takken te stekken?
De meest effectieve manier om rhododendrons te stekken is door middel van houtachtige stekken. Deze stekken hebben een stuk van de originele plant nodig om wortels te laten groeien. Door het gebruik van wortelhormonen in combinatie met een goede stekgrond is de kans op succes het grootst.

Veelgestelde vragen

Kun je elk seizoen rhododendrons stekken?
Nee, de beste tijd om rhododendrons te stekken is in het voorjaar.

Kun je stekken van elke tak van de plant afknippen?
Het is belangrijk om stevige gezonde takken te kiezen die niet te jong of te oud zijn. Knip daarom de takken niet te dicht bij de stam af.

Hoe vaak moet ik mijn stekken water geven?
Houd de stekken vochtig door regelmatig water te geven, maar vermijd dat de stekgrond uitdroogt.

Kan ik de stekken buiten planten?
Plaats de pot met stekken op een lichte en beschutte plek, maar vermijd direct zonlicht en sterke wind. Wacht tot de stekken wortels hebben ontwikkeld voordat je ze buiten plant.


Geplaatst

in

door

Tags: