Rhododendroncicade bestrijden

Rhododendrons zijn geliefde planten in menig tuin. Ondanks hun prachtige uiterlijk worden deze planten soms belaagd door plagen zoals de rhododendroncicade. Deze insectensoort heeft de neiging om zich massaal te voeden met sap uit de bladeren van deze planten en kan zo de planten ernstig beschadigen. Het bestrijden van een rhododendroncicade vraagt om een doeltreffende aanpak. In deze blog leest u hoe u deze plaag op een veilige en succesvolle manier kunt bestrijden.

Stap 1: Identificeer de rhododendroncicade
De eerste stap bij het bestrijden van rhododendroncicades is het herkennen van deze plaag. De rhododendroncicade is een klein, bruin en groen insect dat ongeveer 5 mm groot is. Het vel van deze insecten is golvend en de vleugels zijn breed. U kunt deze insecten vinden op de onderkant van de bladeren van uw rhododendrons.

Stap 2: Gebruik een inspectiekaart
Wanneer u vermoedt dat uw rhododendrons besmet zijn met rhododendroncicades, kunt u het beste een inspectiekaart gebruiken. Een inspectiekaart is een witte kaart met een donkere achtergrond die u onder de plant legt. Schud vervolgens aan de stam van de plant en inspecteer het blad op het poeder dat op de witte kaart is gevallen. Rhododendroncicaden scheiden namelijk een wit poeder af wanneer ze zich verplaatsen.

Stap 3: Behandel de rhododendron met een bestrijdingsmiddel
Er zijn diverse behandelingen beschikbaar voor het bestrijden van rhododendroncicaden. Het beste kunt u kiezen voor een middel op basis van neonicotinoïden of imidacloprid. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te lezen en deze ook op te volgen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen die bedoeld zijn voor andere plagen, omdat dit niet doeltreffend zal zijn en uw planten kunnen schaden.

Stap 4: Vermijd herhalingen
De rhododendroncicade vormt een hardnekkige plaag die moeilijk te bestrijden is. Het is aanbevolen om de behandeling eens per jaar te herhalen om de rhododendroncicade volledig te elimineren en de planten te beschermen tegen nieuwe plagen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de oorzaak van rhododendroncicaden?
Rhododendroncicaden zijn geen van nature voorkomende insecten in de tuin. Deze insecten komen via import van de planten of vanuit buurlanden binnen. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

2. Zijn rhododendroncicaden gevaarlijk?
Rhododendroncicaden zijn niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren maar kunnen wel ernstige schade aanrichten aan uw rhododendrons.

3. Zijn alle bestrijdingsmiddelen geschikt voor het bestrijden van rhododendroncicaden?
Nee, niet alle bestrijdingsmiddelen zijn geschikt voor het bestrijden van rhododendroncicaden. Gebruik alleen middelen op basis van neonicotinoïden of imidacloprid.

4. Hoe kan ik het beste voorkomen dat rhododendroncicaden mijn planten besmetten?
Het is belangrijk om de planten regelmatig te inspecteren en plagen in een vroeg stadium te identificeren. Verder kunt u uw planten zo gezond mogelijk houden door regelmatig te snoeien, bemesten en water geven. Ten slotte is het van belang om nieuwe planten te inspecteren voordat u ze in uw tuin plant.


Geplaatst

in

door

Tags: