Rijstmeelkever bestrijden

De rijstmeelkever is één van die ongewenste huisgasten die ongezien hun weg vinden naar onze voorraadkast. Ze leggen hun eitjes in meel, rijst of granen en voor je het weet is je hele voorraad besmet. Maar hoe bestrijd je deze beestjes nu eigenlijk?

Stap 1: Opruimen
Voordat je begint met bestrijden, ruim je eerst alle voedselresten op. Zorg dat er geen kruimels meer liggen en gooi besmette voedselvoorraden weg.

Stap 2: Grondige schoonmaak
Maak de voorraadkast grondig schoon met sop en een stofzuiger. Vergeet daarbij de hoeken en kieren niet. Laat de kast daarna goed drogen.

Stap 3: Bestrijden
Nu is het tijd om de rijstmeelkevers te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar:

– Hittebehandeling: leg de besmette voedselvoorraden enige tijd in de vriezer of in een oven op 60 graden Celsius. Dit zal de eitjes en kevers doden.
– Natuurlijke vijanden: zet roofinsecten zoals keverspinnen, loopkevers of huisvliegen in om de rijstmeelkevers te bestrijden.
– Chemische bestrijdingsmiddelen: gebruik speciale bestrijdingsmiddelen uit de winkel om de kevers te doden. Let wel op dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Stap 4: Voorkomen
Om te voorkomen dat de rijstmeelkevers terugkomen, is het belangrijk om nieuwe voorraden goed op te bergen. Bewaar droge voedselvoorraden in luchtdichte containers en controleer deze regelmatig op besmetting.

Veelgestelde vragen:
1. Kunnen rijstmeelkevers kwaad voor de gezondheid?
Ze zijn onschadelijk om te eten, maar kunnen wel allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen.

2. Hoe vaak moet ik de voorraadkast controleren?
Controleer je voorraadkast om de paar maanden, zodat je eventuele besmettingen snel kunt opmerken.

3. Kan ik rijstmeelkevers voorkomen?
Ja, door droge voedselvoorraden luchtdicht en koel te bewaren, kun je besmetting voorkomen.

4. Hoe kan ik een besmette voorraadkast herkennen?
Een besmette voorraadkast herken je aan kleine gaatjes in de verpakkingen en de aanwezigheid van kleine zwarte insecten en witte maden.


Geplaatst

in

door

Tags: