Rozencicade bestrijden

Rozencicade bestrijden: tips en tricks

Rozencicades zijn kleine insecten die veel voorkomen in rozenstruiken en andere planten. Ze brengen schade toe aan deze planten door het opzuigen van sap. Het gevolg hiervan is dat planten minder goed groeien en minder bloeien. Rozencicades zijn daarom een plaag voor veel tuiniers en hobbytuinders. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de rozencicade te bestrijden. In dit blogartikel leggen we uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom zijn rozencicades zo schadelijk?

Rozencicades zijn schadelijk omdat ze het sap uit planten zuigen. Dit sap is belangrijk voor de gezonde groei van de plant. Als er teveel sap wordt onttrokken door de rozencicades, kan de plant niet alleen minder goed groeien, maar ook vatbaar worden voor ziektes en andere aandoeningen.

Hoe herken je de rozencicade?

Rozencicades zijn kleine insecten van ongeveer 4 millimeter groot. Ze zijn vaak groen of geel en hebben grote, doorzichtige vleugels. Rozencicades zijn vooral actief in de zomer en het najaar.

Hoe kun je rozencicades bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om rozencicades te bestrijden. Hieronder vind je een stappenplan met tips en tricks:

Stap 1: Verwijder de eitjes

Rozencicades leggen eitjes in de takken van planten. Deze eitjes komen na ongeveer een week uit. Het is daarom belangrijk om de eitjes zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je doen door takken waarop eitjes zijn gelegd af te knippen en weg te gooien.

Stap 2: Spuit met een hoge-drukspuit

Een hoge-drukspuit kan helpen om rozencicades van de planten te verwijderen. Spuit de planten met een hoge-drukspuit om de rozencicades weg te spoelen.

Stap 3: Maak gebruik van natuurlijke vijanden

Er zijn verschillende natuurlijke vijanden van de rozencicade die je in je tuin kunt plaatsen. Zo zijn er bepaalde soorten insecten zoals de sluipwesp en de lieveheersbeestjes die zich voeden met de rozencicade.

Stap 4: Maak gebruik van bestrijdingsmiddelen

Als bovenstaande stappen niet voldoende helpen, kun je overwegen om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar bij tuincentra en online winkels. Let er bij het kiezen van een bestrijdingsmiddel wel op dat deze geschikt is voor jouw type plant.

Veelgestelde vragen

Is het bestrijden van rozencicades schadelijk voor mijn planten?

Nee, het bestrijden van rozencicades is niet schadelijk voor je planten. Het is juist belangrijk om de rozencicade te bestrijden om te voorkomen dat ze schade toebrengen aan je planten.

Kan ik rozencicades voorkomen?

Ja, je kunt rozencicades voorkomen door je planten gezond te houden en regelmatig te controleren op insecten. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat er natuurlijke vijanden van rozencicades in je tuin aanwezig zijn.

Moet ik professionele hulp inschakelen om rozencicades te bestrijden?

Nee, in veel gevallen kun je rozencicades zelf bestrijden. Als je er echter niet zeker van bent of je de plaag op de juiste manier aanpakt, kun je het beste advies vragen aan een professional.


Geplaatst

in

door

Tags: