Salvias stekken

Het stekken van salvias: een handige handleiding voor beginners

De prachtige en kleurrijke salvias zijn geliefd bij veel plantenliefhebbers. Hun prachtige bloemen en groene bladeren maken ze tot een mooie aanwinst voor elke tuin. Maar wist je dat je zelf heel gemakkelijk salvias kunt stekken? In deze blog lees je alles over het stekken van salvias.

Welke salvias zijn geschikt om te stekken?

Niet alle salvias zijn even geschikt om te stekken. Het beste kun je kiezen voor jonge scheuten met nog geen bloemen eraan. De soorten die zich goed laten stekken zijn bijvoorbeeld de Salvia microphylla, Salvia x sylvestris, Salvia officinalis en Salvia nemerosa.

Welke methode is het meest effectief?

Er zijn verschillende methoden om salvias te stekken, maar in deze blog bespreken we de waterstek-methode. Deze methode is heel eenvoudig en effectief. Volg de stappen hieronder voor een succesvol resultaat.

Stap 1: Knip de jonge scheut van de salvia af met een scherpe en schone snoeischaar.

Stap 2: Verwijder de bladeren van de onderkant van de stek. Laat alleen de bovenste twee blaadjes zitten. Dit zorgt ervoor dat de stek voldoende energie kan verzamelen om te groeien.

Stap 3: Vul een glas of vaas met water, en zorg ervoor dat de stek bovenop het water blijft drijven. Let op dat de stek niet onder water komt te staan, want dan kan deze gaan rotten.

Stap 4: Zet de glazen pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Houd het water in de gaten en vul het aan indien nodig. Na een week zal de salvia wortels hebben gekregen.

Stap 5: Wanneer de stek voldoende wortels heeft, kan deze verplaatst worden naar een bloempot of in de tuin in de grond gezet worden. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar niet te nat.

Verzorging van de stekken

Wanneer je de stekken in de grond hebt gezet is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zorg voor een plek in de tuin waar er voldoende zon en schaduw is. Geef de stekken regelmatig water en let op dat er geen overtollig water ontstaat, want dit kan leiden tot wortelrot. Omdat de stekken nog kwetsbaar zijn, is het verstandig om ze tegen harde wind te beschermen. Een koele en vochtige bodem is optimaal voor de groei van de stekken.

Veelgestelde vragen over het stekken van salvias

1. Wanneer is de beste tijd om salvias te stekken?
Het is het beste om de salvias te stekken in het voorjaar wanneer de plant begint te groeien.

2. Welke soort salvia heeft de voorkeur voor het stekken?
De Salvia microphylla is het meest geschikt om te stekken.

3. Kan ik de stekken ook in de volle grond planten?
Ja, je kunt de stekken in de volle grond planten. Houd er wel rekening mee dat er bij vorst gevaar is op bevriezing.

4. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels krijgen?
Na ongeveer een week zullen de stekken wortels krijgen.

Met deze handige handleiding ben jij in staat om zelf salvias te stekken! De waterstek-methode is heel gemakkelijk en effectief, ook voor beginners. Door goed voor de stekken te zorgen kun jij binnenkort genieten van de prachtige bloemen en groene bladeren van je zelfgestekte salvias. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: