Schuimcicade bestrijden

Je geniet van de mooie kleuren in je tuin en de gezelligheid van de insecten en dieren die er rondfladderen. Maar dan merk je plotseling dat er een schuimachtige substantie op de takken van je planten zit. Het kan zijn dat je tuin wordt getroffen door schuimcicaden. Deze plagen kunnen veel schade aanrichten aan je planten en je algehele tuinervaring bederven. Maar maak je geen zorgen, want in deze blog lees je hoe je schuimcicaden kunt bestrijden.

Allereerst is het handig om te weten hoe je schuimcicaden herkent. De schuimachtige substantie die je op de steel en onderkant van de bladeren van je planten ziet, is het makkelijkst te herkennen. De schuimige laag beschermt de larven van de schuimcicade en zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen of gegeten worden door andere insecten. Maar de larven voeden zichzelf door sap uit de planten te zuigen, waardoor de plant verzwakt en stopt met groeien. Als de schuimcicade onbehandeld blijft, kan dit leiden tot grootschalige plantensterfte.

Het bestrijden van schuimcicaden kan op verschillende manieren, hieronder worden enkele effectieve methoden benoemd.

– Spuit met water: gebruik een (tuin)spuit om de schuimige laag van de planten te verwijderen. Dit is niet alleen effectief, maar ook een milieuvriendelijke methode om schuimcicaden te bestrijden. De meeste insecten houden niet van water en zullen de plant snel verlaten.
– Handmatig verwijderen: hoewel het een tijdrovende klus kan zijn, kun je schuimcicaden ook handmatig van de planten verwijderen. Gebruik hiervoor handschoenen en een pincet om de larven te verwijderen en te vernietigen.
– Bestrijdingsmiddelen: als de schuimcicaden op grote schaal aanwezig zijn, kun je ook kiezen voor insecticiden. Kies bij voorkeur voor een biologisch bestrijdingsmiddel. Lees wel vooraf goed de gebruiksaanwijzing en waarschuwingsinstructies om ongewenste neveneffecten te voorkomen.

Het is goed om te beseffen dat het niet alleen gaat om het bestrijden van schuimcicaden, maar ook om het voorkomen van een nieuwe uitbraak. Hieronder staan enkele preventieve maatregelen om schuimcicaden en andere plagen te voorkomen:

– Draag zorg voor gezonde planten: gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Zorg voor de juiste hoeveelheid water en voedsel en houd de bodem gezond door regelmatig compost toe te voegen.
– Houd je tuingereedschap schoon: schuimcicaden kunnen op gereedschap zoals snoeischaren achterblijven en zo worden overgedragen naar andere planten. Maak je tuingereedschap daarom regelmatig schoon en steriliseer ze met een ontsmettingsmiddel.
– Gebruik natuurlijke vijanden: sommige insecten eten schuimcicaden en kunnen je planten helpen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan sluipwespen, lieveheersbeestjes en vogels zoals spreeuwen en roodborstjes.

Veelgestelde vragen:

1. Is het gebruiken van insecticiden veilig voor mijn tuin en het milieu?
Het is aan te raden om voor biologische bestrijdingsmiddelen te kiezen. Lees altijd zorgvuldig de waarschuwingsinstructies en gebruiksaanwijzingen.

2. Wat zijn andere symptomen van schuimcicaden op mijn planten?
Naast de schuimige laag op de stengels en onderkant van de bladeren van de plant, kunnen er ook kleine gaatjes ontstaan op de plant waar de cicade het sap uit zuigt.

3. Helpen vogels om schuimcicaden te bestrijden?
Ja, veel vogels voeden zich met schuimcicaden. Door vogelhuisjes in je tuin te plaatsen, kun je deze natuurlijke vijanden aantrekken en je planten beschermen.

Met deze tips kun je je tuin beschermen tegen vervelende schuimcicaden. Het schoon houden van je tuingereedschap, het regelmatig controleren van je planten en het gebruik van natuurlijke vijanden kunnen allemaal helpen om schuimcicaden te voorkomen en te bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: